«Κόκκινος» συναγερμός στην υγεία λόγω χρεών- Πλήγμα από τις συσσωρευμένες οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Της Πεννυς Μπουλουτζα

 

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εννέα εκατομμυρίων ασφαλισμένων λόγω των συσσωρευμένων χρεών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Το ελληνικό Δημόσιο αθέτησε την υπόσχεσή του για ρύθμιση ώς το τέλος Μαρτίου όλων των «παλαιών» χρεών των Ταμείων που απαρτίζουν τον Οργανισμό -ύψους 1,7 δισ. ευρώ προς ιδιώτες- η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε από 0,6% του ΑΕΠ σε 0,4% του ΑΕΠ, (μείωση 500 εκατ. ευρώ ετησίως), τα έσοδα από τις εισφορές ασφαλισμένων βαίνουν μειούμενα λόγω της ύφεσης και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδίδουν στον ΕΟΠΥΥ το σύνολο των ποσών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, τα οποία δεσμεύουν για συντάξεις.

Επιβάρυνση για τον Οργανισμό συνιστά και η είσοδος νέων Ταμείων, που «μπαίνουν» με χρέη αλλά δεν πληρώνουν από τα αποθεματικά τους.

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι φαρμακοποιοί της χώρας έχουν προχωρήσει σε επ’ αόριστον αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων των ασφαλισμένων, διαμαρτυρόμενοι για συσσώρευση χρεών ύψους 540 εκατ. για συνταγές που εκτελέστηκαν έως και τον Μάρτιο 2012. Σε παρόμοια κινητοποίηση προσανατολίζονται οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους οφείλονται περίπου 570 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες που παρείχαν έως το 2011 και περίπου 50 εκατ. ευρώ για τους πρώτους μήνες του 2012.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, κ. Γ. Ελευθερίου, «σε ορισμένους νομούς και όχι σε όλη την επικράτεια έχουν πληρωθεί οι οφειλές προς τους συμβεβλημένους γιατρούς του πρώτου διμήνου του 2012. Τα εργαστήρια αντιμετωπίζουν κίνδυνο να “κατεβάσουν ρολά”, αφού δεν έχουν ρευστότητα να πληρώσουν λειτουργικά έξοδα όπως π.χ. για τα αντιδραστήρια. Από τους 4.500 γιατρούς που αρχικά συμβλήθηκαν με τον ΕΟΠΥΥ, 500 έχουν αποχωρήσει αφού δεν πληρώνονται». Με εξώδικα κατά του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ που δεν έχουν αποπληρώσει τις παλιές οφειλές «απειλούν» οι ιδιωτικές κλινικές. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, κ. Γρ. Σαραφιανός, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταβάλει τις οφειλές προς τα νοσοκομεία. Εως τις 31/12/2011, τα χρέη των ταμείων που απαρτίζουν τον ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ ανέρχονταν σε 1,8 δισ. ευρώ.

«Η λύση είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, που θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που εισέρχεται νέο Ταμείο», τονίζει στην «Κ» ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Κ. Σουλιώτης. Η πρόβλεψη για τα έσοδά του στον προϋπολογισμό 2012 αφορά 5,8 δισ. ευρώ, όταν για το 2011 ήταν στα 7,8 δισ. για τα τέσσερα ταμεία που αρχικά εντάχθηκαν στον Οργανισμό (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ).