Κολυμπούν στα χρέη τα δημόσια νοσοκομεία

Σε 3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς τους προμηθευτές φαρμάκων

Από υπέρογκα χρέη πάσχουν τα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι οφειλές προς τους προμηθευτές φαρμάκων έχουν ανέλθει σε 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη προς ελληνικές παραγωγικές μονάδες. Πολλές από αυτές αναγκάζονται να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να μη διακόψουν τα επενδυτικά και ερευνητικά προγράμματά τους, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Οπως ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ): «Οι φήμες που κυκλοφορούν από τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με επικείμενη ρύθμιση των χρεών εξωθούν τα περισσότερα νοσοκομεία στην πλήρη παύση των πληρωμών για ποσά που αφορούν προμήθειες φαρμάκων». Υπάρχουν φαρμακευτικές επιχειρήσεις, συνέχισαν, οι οποίες ετοιμάζονται να προβούν σε αγωγές ώστε να εξασφαλίσουν τα χρήματα που τους χρωστούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος τα χρέη των πανεπιστημιακών νοσοκομείων ανέρχονται σε 391,5 εκατ. ευρώ (247,9 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2007), ποσό που αντιστοιχεί στο 16,6% του συνόλου των οφειλών των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ο μέσος χρόνος εξόφλησης των τιμολογίων ανέρχεται σε 25,8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι τα χρέη των πανεπιστημιακών νοσοκομείων εκκρεμούν κατά μέσο όρο από τον Μάιο του 2006.

Τα χρέη των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ανέρχονται σε 28,9 εκατ. ευρώ (έναντι 20 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2007) και εκκρεμούν κατά μέσο όρο από τον Νοέμβριο του 2004, ενώ των Στρατιωτικών Νοσοκομείων φθάνουν τα 57,3 εκατ. ευρώ (2,4% επί του συνόλου των οφειλών). Το αντίστοιχο μέγεθος τον Ιούνιο του 2007 ήταν 40 εκατ. ευρώ. Η μέση καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών τους ανέρχεται σε 20,8 μήνες, έναντι 16,4 μηνών τον Ιούνιο του 2007.

Οι υγειονομικές μονάδες με τα μεγαλύτερα χρέη ως τις 30 Ιουνίου 2008 ήταν ο «Ευαγγελισμός» (110 εκατ. ευρώ), το «Λαϊκό» (105 εκατ. ευρώ), το Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» (100 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστημιακό Πατρών (84 εκατ. ευρώ), το «Αττικόν» (74 εκατ. ευρώ), το Κεντρικό Φαρμακείο του ΙΚΑ (72 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης (70 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστημιακό Λάρισας (68 εκατ. ευρώ), το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (70 εκατ. ευρώ) και το «Θεαγένειο» (60 εκατ. ευρώ).