«Κωλυσιεργεί» η ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Φράγκων

 

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σοβαρότατη καθυστέρηση παρατηρείται στην ανακατασκευή του κτιρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Φράγκων, στη Θεσσαλονίκη. Εξαιτίας στατικών προβλημάτων του κτιρίου οι εργασίες έχουν διακοπεί εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο έχει ζητήσει διάλυση της σύμβασης. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Υγείας επί οκτώμισι χρόνια καταβάλλει ενοίκιο, που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 13.000 ευρώ το μήνα, για ένα ακίνητο το οποίο δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο πολυώροφο κτίριο της οδού Φράγκων 17, ανήκει στην Ιερά Μονή Αδελφών του Ελέους της Καθολικής Εκκλησίας, και έως το 1999 στέγαζε νοσοκομείο 150 κλινών. Σε αυτό το χώρο αποφασίσθηκε να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και για τη διαμόρφωση του κτιρίου ενεκρίθη το 2003 δαπάνη ύψους 4.200.000 ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν με καθυστέρηση και τελικά έμειναν στη μέση. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Βαλαρούτσος, οι εργασίες έχουν σταματήσει τουλάχιστον από τα τέλη του 2006.

«Αυτή τη στιγμή», σημειώνει, «απαιτούνται νέες μελέτες για την ενίσχυση των θεμελίων του κτίσματος, καθώς κατά τις εργασίες ανακατασκευής της μονάδας αποκαλύφθηκαν φρεάτια στο υπόγειο του κτιρίου. Eτσι, η στατική μελέτη που είχε εκπονηθεί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις στο υπόγειο του κτιρίου για τον 2ο, 3ο και 4ο όροφο όπου θα εγκατασταθεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Η μία γεννήτρια που έχει το κτίριο δεν επαρκεί».

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) κ. Χρήστο Στάντζο, η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε το έργο ζητάει διάλυση της σύμβασης. Ο εργολάβος είχε ζητήσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ πέραν του προϋπολογισμού του έργου για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, ποσό που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, ζητεί αποζημίωση 590.000 ευρώ ως θετικές ζημίες, που προκλήθηκαν από τη διακοπή εκτέλεσης του έργου.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν μόνο δύο Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα δύο στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στον Βύρωνα και τα Καλύβια. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στάντζος, τον ερχόμενο Ιούλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέγερσης Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στα Καμένα Βούρλα, το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, και ακολουθεί έως το τέλος του 2008, η παράδοση των αντίστοιχων μονάδων στο Περιστέρι και τη Νέα Καλλικράτεια.