Κωνσταντίνα, δεν είσαι μόνη

“Κωνσταντίνα, δεν είσαι μόνη, κράτος, εργοδότες δολοφόνοι” φώναζαν με μια φωνή συναδέλφισσες καθαρίστριες της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, αλλά και χιλιάδες ακόμη αλληλέγγυοι πολίτες, που διαδήλωσαν χθες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας.

Του Νίκου ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

“Στα μάτια βιτριόλι και σφαίρες στο ψαχνό, τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ”, “Κωνσταντίνα, δεν είσαι μόνη, αφεντικά, ρουφιάνοι, δολοφόνοι”, “Κωνσταντίνα, δεν είσαι μόνη, να πληρώσουν τώρα οι δολοφόνοι” ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια από το ποτάμι οργής που ξεχείλισε στους δρόμους του κέντρου για να διαμαρτυρηθεί για την τρομοκρατική επίθεση με οξύ στην Κωνσταντίνα στα Πετράλωνα στις 29 Δεκεμβρίου.

Στην κεφαλή της πορείας, που ξεκίνησε γύρω στις 7 μ.μ. από τα Προπύλαια, ήταν το σωματείο στο οποίο ήταν γραμματέας η Κωνσταντίνα, η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Το πανό της Ένωσης, που συνιστά ένα από τα πιο μαχητικά σωματεία επισφαλώς εργαζόμενων, ανέγραφε χαρακτηριστικά: “Οι δολοφόνοι της Κωνσταντίνας θα πληρώσουν. Να κλείσουν οι δουλεμπορικές εταιρείες”. Πίσω από το πανό οι συναδέλφισσες της Κωνσταντίνας, από την πρόεδρο Βλασσία Παπαθανάση και την αντιπρόεδρο Βάσω Τσούνη ώς απλές εργαζόμενες στην καθαριότητα στους σταθμούς του μετρό και των τρένων, αλλά και σε σπίτια.

Η Μαρία, που δουλεύει ως καθαρίστρια σε σταθμό του μετρό, μας λέει χαρακτηριστικά: “Συγκλονίστηκα όταν έμαθα για την επίθεση στην Κωνσταντίνα. Ήταν σαν να ήμουν εγώ στη θέση της. Έχω και γω ένα παιδί, όπως κι εκείνη, και ούτε θέλω να φαντάζομαι τι θα γινόταν, αν ήμουν εγώ τώρα στο νοσοκομείο σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βρεθούν άμεσα οι ένοχοι και να τιμωρηθούν”.

“Φοβόμαστε να μιλήσουμε”

Με πόνο μας μίλησε και η Δέσποινα, καθαρίστρια κι εκείνη σε αρκετούς σταθμούς τρένων: “Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη. Δεν γνώριζα προσωπικά την Κωνσταντίνα, όμως είχα ακούσει για κείνη από συναδέλφισσες. Υπάρχει μεγάλη τρομοκρατία στις δουλειές μας. Φοβόμαστε να μιλήσουμε γιατί θα απολυθούμε. Πρέπει να είμαστε 6 και 8 ώρες όρθιες χωρίς διάλειμμα για 500 ευρώ. Τι να κάνουμε, όμως, πρέπει να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Έχουμε ανάγκη αυτά τα λεφτά”.

Μιλήσαμε και με την αντιπρόεδρο Βάσω Τσούνη, που με μάτια βουρκωμένα μιλούσε δεξιά και αριστερά σε δημοσιογράφους και μη για την επίθεση στην Κων/να και την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. “Οι δολοφόνοι πρέπει να τιμωρηθούν” μονολογούσε διαρκώς, ενώ δεν παρέλειψε να “στολίσει” τους επίσημους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, που έχουν αφήσει τις καθαρίστριες στο έλεος των εργοδοτών. 

Δυναμική παρουσία είχαν και τα μέλη, Ελληνίδες και μετανάστριες, του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, που κρατούσαν πανό με την αναγραφή “Έιμαστε όλες Κούνεβα. Αλληλεγγύη στην ΠΕΚΟΠ”, ενώ φώναζαν το σύνθημα “Οι εργαζόμενες στον καθαρισμό, τον ρατσισμό τον ζούνε κάθε μέρα εδώ”!

Πολλά ήταν τα πανό των συλλογικοτήτων που χαρακτήριζαν τις εταιρείες της ΟΙΚΟΜΕΤ και του ΗΣΑΠ δολοφόνους, αλλά και ζητούσαν να κλείσουν οι εταιρείες ενοικιαζόμενων εργαζομένων, τις οποίες ανέφεραν ως “δουλεμπορικές”. Χαρακτηριστικό το πανό του Σωματείου Συμβασιούχων που ανέγραφε “Τιμωρήστε τους δολοφόνους. Καταργήστε το δουλεμπόριο”!

Διάχυτα ήταν τα συνθήματα και κατά της αστυνομίας, που έκανε εξοργιστικά πλημμελώς την έρευνα για τη δολοφονική επίθεση, γεγονός που ανάγκασε την εισαγγελέα Ελένη Ράικου να επιστρέψει στην ΕΛ.ΑΣ. τη δικογραφία για περαιτέρω διερεύνηση.

Επίθεση με μπογιές και πέτρες στο υπ. Εργασίας

Οι διαδηλωτές, πορευόμενοι μέσω της Πανεπιστημίου, έφθασαν στην Ομόνοια και κατόπιν κατευθύνθηκαν στην Πειραιώς, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Οι καθαρίστριες της ΠΕΚΟΠ στάθηκαν για λίγη ώρα με το πανό τους απλωμένο έξω από την είσοδο του Υπουργείου, όπου είχαν παραταχθεί αστυνομικοί. Στη συνέχεια, αποχώρησαν με κατεύθυνση προς την Ιερά οδό, ωστόσο, όταν πέρασε η μισή και πλέον πορεία από το σημείο, διαδηλωτές επιτέθηκαν με μπογιές και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με βροχή βομβίδων κρότου – λάμψης και χημικά. Κατόπιν, κατέφθασαν διμοιρίες των ΜΑΤ, από τις κάθετες οδούς, κόβοντας στη μέση τη διαδήλωση. Εκτυλίχθηκαν μικροσυγκρούσεις με την αστυνομία στο οδόστρωμα της Πειραιώς, ενώ στη συνέχεια το μπροστινό κομμάτι, που είχε κοπεί νωρίτερα, κατευθύνθηκε προς το Γκάζι. Εκεί προκλήθηκαν φθορές σε καταστήματα και αυτοκίνητα.   

Τη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Κούνεβα διοργάνωσαν 58 σωματεία, ανάμεσά τους: η Παννατική Ένωση Καθαριστριών (ΠΕΚΟΠ) δεκάδες ΕΛΜΕ εκπαιδευτικών, Εργαζόμενοι στις Ταχυμεταφορές, Σύλλογοι προσωπικού από δήμους, Σωματεία Συμβασιούχων (ΕΛΤΑ), Σωματεία Εργαζομένων στην Κινητή Τηλεφωνία (Vodafon), Σωματείο Μαγείρων και Σερβιτόρων, Σωματεία στο χώρο του Βιβλίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεπεζα. Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Θέατρο, Εργαζόμενοι στο Φυσικό Αέριο. Επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Από τη συγκέντρωση απουσίαζαν η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, με εξαίρεση την “Αυτόνομη Παρέμβαση” που ήταν παρούσα με δικό της “μπλοκ”.

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι ένωσαν χθες το απόγευμα τις φωνές τους και δήλωσαν αλληλέγγυοι  και αλληλέγγυες στην συνδικαλίστρια  Κωνσταντίνα Κούνεβα, που πλήρωσε ακριβά το τίμημα να είναι γυναίκα, συνδικαλίστρια και μετανάστρια.
Η συγκέντρωση για την Κωνσταντίνα έγινε μπροστά από το άγαλμα Βενιζέλου στην Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή εργασιακών σωματείων, αντιρατσιστικών κινήσεων, του φόρουμ μεταναστών και πολιτικών οργανώσεων. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονικής επίθεσης, οι οποίοι έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα και στη συνέχεια την υποχρέωσαν να το πιει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μέχρι και σήμερα η ζωή της. Στην πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε και η οποία, αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους, κατέληξε στο ΥΜΑ-Θ, το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το “Κωνσταντίνα, δεν είσαι μόνη”.