Κοντοζαμάνης-ΤΕΠ

Στη χτεσινή συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε πως θα ακυρώσει την προκήρυξη για τις θέσεις γιατρών ΕΣΥ στα ΤΕΠ. Την ακύρωση είχε προαναγγείλει προ ημερών στα τηλεοπτικά παράθυρα ο κ. Κικίλιας, ο οποίος όμως ήταν άφαντος στη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ.
Η δικαιολογία που προβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία είναι πως ορισμένες κρίσεις δεν έγιναν με νόμιμο τρόπο. Πρόκειται για δικαιολογία τραβηγμένη από τα μαλλιά.
Εάν σε κάποιες κρίσεις υπήρξαν παρατυπίες και υποβλήθηκαν ενστάσεις, τότε ο υπουργός έχει δικαίωμα να αναπέμψει τις υποθέσεις για νέα κρίση στο Συμβούλιο Επιλογής και δεν ακυρώνει ολόκληρη την προκήρυξη. Τέτοιες αναπομπές έχουν συμβεί δεκάδες φορές από το 1983 που λειτούργησε το ΕΣΥ, όμως δεν έχει συμβεί ποτέ ακύρωση προκήρυξης, ενέργεια που θα καταπέσει μετά από προσφυγές των 174 γιατρών στη δικαιοσύνη.

Ήδη από τη συγκεκριμένη προκήρυξη έχει διοριστεί και εργάζεται στα Νοσοκομεία μεγάλος αριθμός γιατρών (περί τους 250). Μήπως ο κ. Κικίλιας σκέφτεται να ανακαλέσει το διορισμό και αυτών των γιατρών, ώστε να διαλύσει ολοσχερώς τα ΤΕΠ;
Επιπλέον, πολλοί γιατροί που κρίθηκαν και περιμένουν από τον Ιούλιο την υπογραφή του υπουργού για να διοριστούν, κατείχαν μόνιμη θέση στο ΕΣΥ και παραιτήθηκαν για να συμμετάσχουν στην προκήρυξη. Σ΄ αυτούς τι θα απαντήσουν οι κκ Κικίλιας και Κοντοζαμάνης;

Είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ΕΣΥ, ώστε να δημιουργήσει χώρο για τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους. Δεν περιμέναμε όμως πως θα το πράξει με τέτοιο βάναυσο τρόπο και μάλιστα τώρα που ο κ. Κικίλιας έμαθε –επιτέλους- πως οι γιατροί ΕΣΥ δεν διορίζονται από το ΑΣΕΠ αλλά από τα Συμβούλια Επιλογής..