Κοντοζαμάνης-τεστ κορονοϊού

Στις 5 Μαϊου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, υποβάλλεται ερώτηση από δημοσιογράφο, σχετικά με την απαίτηση των ιδιωτικών κλινικών να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους το τεστ κορονοϊού κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Η απάντηση του κ. Τσιόδρα:
«Αν είναι δυνατόν να τοποθετηθώ υπέρ μιας τέτοιας στρατηγικής, που ζητάει από ανθρώπους να πληρώσουν χρήματα για τον ιό. Δεν θέλω να πω κάτι. Θα είμαι κακός».

Ενώ ο κ. Κοντοζαμάνης απαντά
«Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα δεν υπάρχει κανένα θέμα. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στην διαδικασία του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου, είναι το νοσήλιο το οποίο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές».
 
Πέντε μέρες αργότερα, συγκεκριμένα χτες 10 Μαϊου, άλλος δημοσιογράφος υποβάλλει την ίδια ακριβώς ερώτηση στον κ. Κοντοζαμάνη. Ρωτά δηλαδή εάν κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο στις ιδιωτικές κλινικές οι ασθενείς θα επιβαρύνονται για το τεστ.

Και η επική απάντηση Κοντοζαμάνη:
«Εφόσον κάποιος πολίτης προσέρχεται σε ιδιωτική δομή προκειμένου να κάνει κάποια προγραμματισμένη επέμβαση, το τεστ αυτό μπορεί να γίνει σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κόστος για τον ασθενή».
 
Δηλαδή ο κ. Κοντοζαμάνης ομολογεί πως οι ιδιωτικές κλινικές αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά χρεώνουν ταυτόχρονα το τεστ και στους ασθενείς.
Και το χειρότερο, αντί το υπουργείο Υγείας να επιβάλλει κυρώσεις στις ιδιωτικές κλινικές, ζητά από τους ασθενείς να περιφέρονται, αναζητώντας δημόσια δομή, για να κάνουν το τεστ χωρίς χρέωση.

Εύγε κύριε Κοντοζαμάνη!