Κόντρα για τις προμήθειες στην υγεία

Τη νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και όλα τα προγράμματα παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη συνάντησή τους τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Προωθούμε, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, πλούσιο νομοθετικό έργο και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, ώστε να εμπεδωθεί η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.»

 “Μέσα από αυτή τη βαθιά τομή θα εξοικονομήσουμε σε ετήσια βάση 500 εκατομμύρια ευρώ και θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων στο ΕΣΥ και στην πρόσληψη προσωπικού”, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

“Προχωρά η πρόσληψη 6.000 νοσηλευτών”

Όσον αφορά τις προσλήψεις ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε, ότι προχωρά η πρόσληψη 6.000 νοσηλευτών, που θα δώσουν σημαντική ανακούφιση στο ΕΣΥ, ενώ μέσω του ΑΣΕΠ με γρήγορους ρυθμούς θα γίνουν και νέοι διαγωνισμοί για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού. Ακόμη προωθούνται και άλλα νομοσχέδια που αφορούν στους φυσιοθεραπευτές, αλλά και πλέγματα θεμάτων και ρυθμίσεων που χρονίζουν.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα 500 εκατ. στο παρελθόν τα καρπώνονταν “αετονύχηδες”, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι σημασία έχει το μέλλον και η ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας, καθώς και χρηστής διαχείρισης των προμηθειών και εξορθολογισμού του συστήματος.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι άτεγκτη και αποφασισμένη να μην επιτρέπει σπατάλες και αδιαφάνεια, σημειώνοντας ότι αποτελεί ηθική πολιτική και ιστορική υποχρέωση να εμπεδωθούν θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.

«¶λλα λένε, άλλα πράττουν»

Ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ανέφερε ότι “πέρα από τις διαπιστώσεις και την έκφραση της “θλίψης“ του για το ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε θέματα διαφθοράς, ο κ. Αβραμόπουλος πρέπει να σκεφθεί ότι αυτή ανθεί ιδιαίτερα στο χώρο που εποπτεύει”.

Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι “εξωσυμβατικές παράτυπες και εν πολλοίς παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων μόνο για το διάστημα 1?1?2005 – 31?3?2006 ανέρχονται στο ποσόν των 259 εκατ. ευρώ”.

Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας κάλεσε τον υπουργό Υγείας να “κάνει επιτέλους πράξη” “τις πεντάκις εξαγγελθείσες προσλήψεις “φάντασμα“”. “Δεν “πάει άλλο“ – είπε ο κ. Πρωτόπαπας- η αδυναμία λειτουργίας – λόγω έλλειψης προσωπικού – των Δημόσιων Νοσοκομείων. Αν και το ποσόν που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2007 (μόνο 10 εκατ. ευρώ) δεν μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για το άμεσο μέλλον”.

«Δεν καλύπτονται έτσι οι ελλείψεις»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας για προσλήψεις προσωπικού και οικονομική ενίσχυση των υγειονομικών “δεν καλύπτουν τις μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτές, γιατρούς και λοιπό προσωπικό ούτε τους χαμηλούς μισθούς που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι “αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ένταση της πάλης για αποκλειστικά Δημόσιο – Δωρεάν Σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και κάλυψη όλων των αναγκών με υγειονομικούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αναβαθμισμένους μισθούς, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα”.