ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

«Απαξιώνουν το ΕΣΥ μειώνοντας τις δαπάνες για την υγεία»

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – αντιπολίτευσης ξέσπασε χθες με επίκεντρο τον τομέα της υγείας. Σε συνέντευξη Τύπου, τα μέλη του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας στο ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για συνειδητή απαξίωση του ΕΣΥ.

Οι βουλευτές αναφέρθηκαν στη συστηματική μείωση των δαπανών για την υγεία, που φτάνουν πλέον σε 2,7% του ΑΕΠ, ειδικώς στα κονδύλια που αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού. Στον προϋπολογισμό του 2004 το σχετικό κονδύλι ήταν 100 εκατ. ευρώ και για φέτος προβλέπονται μόνο 10 εκατ. ευρώ, ποσό που επαρκεί ίσα ίσα για περίπου 700 θέσεις μόνιμου προσωπικού.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, για κάθε 100 άτομα που προσλαμβάνονται, 136 αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης. Την ώρα που υπερσύγχρονα νοσοκομεία και κρεβάτια εντατικής μένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, οι οικονομικές προβλέψεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για αλλαγή του σκηνικού», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Τομέα κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι περισσότερες από τις θέσεις που έχουν εξαγγελθεί αφορούν προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, ανθρώπων «οι οποίοι καλούνται να… εκπαιδευτούν στα νοσοκομεία και όχι να στελεχώσουν νευραλγικά τμήματα». Όπως ανέφερε και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνάντηση που είχε χθες με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού που αναμένονται αφορούν 1.826 θέσεις. Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, έχει ζητήσει να προκηρυχθούν μέχρι το φθινόπωρο ακόμη 2.000 θέσεις νοσηλευτών, οι οποίοι θα διοριστούν μέσα του 2008.

Οι λίστες μεγαλώνουν

Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε επίσης ότι «οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία αυξάνονται καθημερινά, ο ρυθμός αύξησης των χρεών των νοσοκομείων έχει διπλασιαστεί – από 50 σε 100 εκατ. ευρώ τον μήνα -, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εγκαταλείφθηκε – οι κενές θέσεις στα Κέντρα Υγείας φθάνουν τις 2.250 – οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν».

Ως απάντηση, ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αμήχανο μπροστά στη θετική πορεία του κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας».