Site icon www.ygeianet.gr

Κόντρα στη Βουλή για την αναθεώρηση του άρθρου 103 περί μονιμότητας στο Δημόσιο

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης ξέσπασε την Τετάρτη στη Βουλή για το καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τη συζήτηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Η ΝΔ πρότεινε τη διασφάλιση της δυνατότητας κάλυψης οργανικών θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συναντώντας την αντίθεση της αντιπολίτευσης. Για τους υπαλλήλους αυτούς, θα προβλέπεται δυνατότητα εξέλιξης, με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τους μόνιμους υπαλλήλους.

Παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ, ο εισηγητής του κόμματος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημείωσε πως «την ανάγκη αυτή, έχουν διαπιστώσει πέραν της μιας κυβερνήσεις των τελευταίων περιόδων», αλλά η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση δεν ήταν εφικτή, λόγω συνταγματικού κωλύματος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Ευβοίας, Γιώργος Παπαγεωργίου, δήλωσε πως το κόμμα του είναι «κατηγορηματικά αντίθετο» στη ρύθμιση και σχολίασε:

«Πιστεύουμε και όχι άδικα, ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση του άρθρου 103 ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και μπορεί να οδηγήσει στην καταστρατήγηση της θεσμικής εγγύησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων»

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, υπογράμμισε ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι δημοκρατική κατάκτηση, άξια προστασίας στις παρούσες συνθήκες, η οποία ήδη περιορίστηκε με την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρόταση της ΝΔ, κατά τον κ. Σκυλλάκο «ολοκληρώνει την κατάργηση της μονιμότητας», διότι δεν περιορίζεται στις οργανικές θέσεις ειδικού, επιστημονικού, τεχνικού, ή βοηθητικού προσωπικού (σύμφωνα με τον υφιστάμενο συνταγματικό χάρτη), «αλλά αναφέρεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους – οι ιδιωτικού δικαίου θα μπορούν να εξελίσσονται και να γίνουν μέχρι και γενικοί διευθυντές».

Αντίστοιχες υπήρξαν και οι ενστάσεις του Φώτη Κουβέλη (Συνασπισμός), ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ, «πλήρη κατάργηση της μονιμότητας δια της πλαγίας οδού» και αντιπρότεινε (όπως και ο εισηγητής του ΚΚΕ), τη μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, με ερμηνευτική στο Σύνταγμα δήλωση.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι «οι θέσεις ευθύνης, πρέπει να προκηρύσσονται και μπορούν να καταλαμβάνονται και από εργαζομένους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, αρκεί να υπηρετούν ως επικεφαλής των μονάδων με θητεία». Διαφώνησε ωστόσο να καταστεί αντικείμενο αναθεώρησης το άρθρο 103 του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο, «θα τίναζε στον αέρα το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας που υπάρχει στα θέματα αυτά».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί δια του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, της ασφαλιστικής και της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε λέγοντας πως, αν ήταν δυνατόν να είχε λυθεί το πρόβλημα νομοθετικά, θα είχε γίνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.

«Ο μόνος λόγος που το κάνουμε, είναι για να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να πει ένας νόμος ότι είναι δυνατόν να υπάρξει μερική εξομοίωση με τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν θέση ευθύνης. Είναι άνθρωποι που υπάρχουν, αλλά δεν μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε πλήρως» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το θέμα των συμβασιούχων, ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε ότι οφείλεται στις κενές οργανικές θέσεις, καθώς «δεν έγινε ποτέ ουσιαστική πρόσληψη επί δέκα ολόκληρα χρόνια». Η λύση του δε, βρίσκεται στο «να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, οι οργανικές θέσεις, μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, οπότε δεν χρειάζονται, ούτε οι ΟΤΑ, ούτε βεβαίως το κεντρικό κράτος συμβασιούχους».

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version