Κοψοχέρηδες

Στην οχλοβοή των εκλογών πέρασε απαρατήρητη η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στην Ελλάδα (κλικ εδώ).

Κακώς!

Διότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μικροσκόπιο, κάτω από το οποίο βάζει η ΕΕ τη χώρα μας και προβαίνει σε «συστάσεις» προς την κυβέρνηση που θα προκύψει. Οι «συστάσεις» αποτελούν βεβαίως ευφημισμό του όρου «εντολές», όπως εκείνες που επί χρόνια δεχόμασταν από τους περίφημους θεσμούς.

Αναμενόμενο ότι θα μας απηύθυναν «συστάσεις». Όταν, αντί να μειωθεί το δημόσιο χρέος, τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε κατά 50δις ευρώ, ήταν βέβαιο πως οι δανειστές θα τραβούσαν ξανά τα γκέμια, μετά τη χαλάρωση εξαιτίας της πανδημίας και τις τεράστιες σπατάλες με απευθείας αναθέσεις.

Απευθύνουν αρχικά «σύσταση» να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του πλαισίου πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Μισή έχει μείνει κι ας πανηγυρίζει ο Θάνος Πλεύρης πως κάλυψε τους πολίτες στην ΠΦΥ, όταν σχεδόν 50% του πληθυσμού έχει μείνει ακάλυπτο.

Η Έκθεση ανοίγει ξανά το κεφάλαιο των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία μηδενίστηκαν λόγω πανδημίας. Πρέπει όμως να ξαναμπούμε στον «ενάρετο κύκλο της αποταμίευσης». Τέρμα λοιπόν οι επιδοτήσεις στην ενέργεια και τα δεκάδες Pass. Πλεονάσματα 2,6% και βλέπουμε για παραπάνω.

Κεφάλαιο τρίτο η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Ωραίο δεν ακούγεται;

Κι όμως. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πληρώσουν όσοι μέχρι τώρα τη γλίτωναν είτε με την άδεια των Αρχών είτε με τα κολπάκια των λογιστών. Κι αυτοί δεν θα είναι οι μισθωτοί. Αυτοί και να θέλουν να ξεφύγουν δε μπορούν. Θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Με άλλα λόγια, οι κοινωνικές ομάδες που στήριξαν το αφήγημα Μητσοτάκη. Προσθέστε τους φτωχούς, τους άνεργους, τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που επέλεξαν την κάλπη της Νέας Δημοκρατίας και θα έχετε όλο το εκλογικό ακροατήριο που πείστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσοι λοιπόν από τους ελεύθερους επαγγελματίες πιστεύουν ότι μετά την ψήφο που θα δώσουν στη ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πατούν στο πλατύσκαλο της αφθονίας θα απογοητευτούν οικτρά και θ’ αποτελέσουν σύντομα την παράταξη των..κοψοχέριδων.

Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τις δεύτερες εκλογές είναι αρκετός για περίσκεψη, ώστε να μη γεμίσει ο τόπος μονόχειρες ..