Κοψοχρονιά τα πήραμε! Μόνον 600.000 ευρώ κόστισε η εισαγωγή των KEN-DRG

div style=”margin: 0cm 0cm 3pt”> 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει σύντομα να καλέσει τον κοσμήτορα της  Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Κυριόπουλο και να του απονείμει τον Μεγαλόσταυρο για  την αφιλοκερδή δράση αυτής της Σχολής!
Οι άνθρωποι της ΕΣΔΥ δουλεύουν κοψοχρονιά, κυριολεκτικά κάτω του κόστους. Ανέλαβαν σε τιμή-ξεφτίλα το χάρτη υγείας (μόνον 6 εκατ. ευρώ) κι έδωσαν ένα καταπληκτικό εργαλείο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να κάνει ορθολογικά τις συγχωνεύσεις. Ως γνωστόν ο χάρτης δεν έχει ολοκληρωθεί, αυτό όμως δεν έχει καμιά σημασία για τον κ. Λοβέρδο, διότι πρόκειται για πολιτικό που δεν κολλάει σε τέτοιες λεπτομέρειες.
Τώρα η ΕΣΔΥ ανέλαβε να υλοποιήσει τα ΚΕΝ-DRG, «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της διοίκησης του συστήματος υγείας». Ακριβώς επειδή πρόκειται για πρόκληση η ΕΣΔΥ πήρε το έργο με συμβολικό τίμημα: μόνον 600.000 ευρώ (κλικ εδώ).
Βέβαια στα Νοσοκομεία από 1ης Οκτωβρίου γίνεται χαμός και όλοι αυτοσχεδιάζουν με τα ΚΕΝ, ενώ τα κόστη σε πολλές περιπτώσεις είναι στα ύψη και θα τιναχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα. Κι όμως. Η ΕΣΔΥ που ανέλαβε ως υποέργο την «εκπαίδευση χρηστών ΕΣΥ» απαξιοί ν΄ ασχοληθεί με πεζά πράγματα, πιστεύοντας προφανώς πως η κατάσταση θα βελτιώνεται σταδιακά μέσω της αυτομόρφωσης των χρηστών.
Οι καθηγητές της ΕΣΔΥ είναι ακάματοι. Αρκετά χρόνια μετά την συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται για έργα λοιμών και καταποντισμών, όπως ο κ. Τζ. Λέβετ που είναι συνταξιούχος εδώ και 3-4 χρόνια και την έδρα του έχει πάρει ο κ. Μανιαδάκης (ο mr DRG). Ο εν λόγω συνταξιούχος χρηματοδοτείται στις 11-10-2011 με 120.000 ευρώ για το έργο «Δίκτυο Κοιν. Αλληλεγγύης με παρεμβάσεις στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φ.Υ. και κοινωνικής προστασίας- διαχείριση καταστροφών» (κλικ εδώ).
Ενώ λοιπόν τα σχολεία στερούνται βιβλίων, τα Πανεπιστήμια βράζουν, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στερείται στοιχειωδών πόρων, υπάρχει ευτυχώς η όαση της ΕΣΔΥ που προσφέρει υψηλής στάθμης έρευνα σε τιμές κάτω του κόστους.
Κοψοχρονιά!
 
                                 Δημήτρης Βαρνάβας