«Κόψτε τον βήχα σε βουλευτές»

Εντολή Λοβέρδου στους διοικητές νοσοκομείων σχετικά με αποσπάσεις νοσηλευτών

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Αυστηρή εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων του ΕΣΥ να μην υποκύπτουν σε πιέσεις βουλευτών για αποσπάσεις νοσηλευτών, απέστειλε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος. «Να κόψετε τον βήχα σε βουλευτές που ζητούν αποσπάσεις νοσηλευτών σε διοικητικές θέσεις. Να το λέτε σε εμένα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος στο πλαίσιο σύσκεψης με τους διοικητές των νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, της 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τους διοικητές να εξετάσουν όλες τις «κάλπικες» αποσπάσεις προσωπικού. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον προσλήψεις πέραν όσων έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός έδωσε τη βασική κατεύθυνση και αυστηρό χρονοδιάγραμμα στους διοικητές για το «νοικοκύρεμα» των νοσοκομείων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περιστολή των δαπανών, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, τη συγκράτηση των κονδυλίων για τις εφημερίες στα προβλεπόμενα όρια και την οικονομική και πληροφοριακή διαχείριση των νοσοκομείων. Ειδικά για τη φαρμακευτική δαπάνη έστειλε το μήνυμα για «περισσότερο έλεγχο, λιγότερη συνταγογράφηση, στροφή στα γενόσημα», ενώ ανέφερε το παράδειγμα του ΙΚΑ που μόνο από τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών πέτυχε μείωση φαρμακευτικής δαπάνης της τάξης του 8%–9%. Ο ίδιος έλεγχος κατέδειξε τους παθολόγους ως πρωταθλητές της συνταγογράφησης.

Αναφορικά με την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων, τόνισε ότι έως τον Φεβρουάριο τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (30) θα πρέπει όχι μόνο να έχουν εγκαταστήσει διπλογραφικά συστήματα και να έχουν προχωρήσει στη μηχανοργάνωση βασικών υπηρεσιών, όπως οι αποθήκες, τα λογιστήρια, τα φαρμακεία κ.ά., αλλά και να «δουλεύουν» με βάση αυτά τα συστήματα. Στο πλαίσιο του γενικότερου ελέγχου της λειτουργίας των νοσοκομείων, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε την καταγραφή της ροής και του προφίλ των ασθενών που εισέρχονται στα επείγοντα, συμπεριλαμβανομένων των απόρων, ανασφάλιστων και μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να καταγράφονται σε ξεχωριστή στήλη. Στόχος είναι να ελεγχθούν όλες οι «επείγουσες» εισαγωγές ασθενών, καθώς όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «είμαστε στο έλεος του κάθε κομπιναδόρου».

Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η πρώτη ουσιαστική αξιολόγηση για το έργο των διοικητών θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ αξιολόγηση θα γίνει και για τον ιδιωτικό τομέα Υγείας ώστε από το νέο έτος τα ασφαλιστικά ταμεία να γνωρίζουν με ποιες κλινικές να συνάπτουν συμβάσεις. Τέλος, απέστειλε μήνυμα στους δωρητές του ΕΣΥ (όπως δωρεά της Εθνικής Τράπεζας στον Ευαγγελισμό για την πτέρυγα των χειρουργείων) ότι δεν θα χαθούν δωρεές λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.