Κορωνοϊός – Με ψέματα προσπαθούν να αποκρούσουν τις σοβαρές καταγγελίες των γιατρών που μετατίθενται

Με ψέματα και μισές αλήθειες επιχειρεί η 1η ΥΠΕ Αττικής να απαντήσει στις σοβαρές των γιατρών που μετακινούνται από νοσοκομεία της Αθήνας σε νοσηλευτικές δομές της βόρειας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Τσιτσιμπής, γιατρός, επιμελητής Παθολογίας στο Τμήμα Επειγόντων στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», περιέγραψε μιλώντας Στο Κόκκινο τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι γιατροί που μετατίθενται σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
 
Όπως κατήγγειλε, δεν γνωρίζουν σε ποιο νοσοκομείο ακριβώς θα μετατεθούν, παρά μόνον την υγειονομική περιφέρεια στην οποία ανήκουν. Παράλληλα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για φαγητό, ενώ παραμένει θολό το πού θα διαμείνουν, αλλά και για πόσο χρονικό διάστημα τελικά θα παραμείνουν στο νοσοκομείο.

Η 1η ΥΠΕ απαντώντας ανέφερε ότι:
Τα έξοδα μετακίνησης καλύπτονται από τα νοσοκομεία προέλευσης του προσωπικού.
Τα έξοδα διαμονής καλύπτονται από τις Μονάδες Υποδοχής.
Η διατροφή των υγειονομικών καλύπτεται από το Δημόσιο (Ν.4336/2015).

Ο μόνος ισχυρισμός που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι ο πρώτoς, ότι δηλαδή τα έξοδα μετακίνησης καλύπτονται. Άλλωστε δεν οι υγειονομικοί δεν έχουν αναφέρει κάτι σχετικό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το φαγητό, για πού που μένουν, αλλά και για πόσο θα ισχύσει η μετάθεση. Μάλιστα οι γιατροί μαθαίνουν πού θα πάνε το προηγούμενο βράδυ, κάτι που τους προκαλεί σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια να βρουν διαμονή.

Γιατροί που πήγαν σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας κατήγγειλαν στο avgi.gr ότι η διοίκηση του νοσοκομείου στο οποίο μετατέθηκαν προσωρινά, τους υπέδειξε να μείνουν εντός του νοσοκομείου, σε κρεβάτια του εφημερίου. Ορισμένοι γιατροί προτίμησαν λόγω των συνθηκών της πανδημίας να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα και μόλις δύο διοικήσεις νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας προσφέρθηκαν να καλύψουν τα έξοδα αυτά.

Το μεγαλύτερο ψέμα αφορά τη διατροφή καθώς οι γιατροί καταγγέλλουν στο avgi.gr ότι δεν έχουν ακολουθηθεί ούτε οι ελάχιστες τυπικές διαδικασίες για την κάλυψη του κόστους γευμάτων των υγειονομικών. Διοικητές των νοσοκομείων που υποδέχτηκαν τους γιατρούς, τους προέτρεπαν να κρατήσουν αποδείξεις από τα γεύματα που θα αγόραζαν ώστε να αποπληρωθούν σε δεύτερο χρόνο από το δημόσιο. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν έχει ακολουθηθεί ούτε η αυτονόητη τυπική διαδικασία καθώς δεν υπάρχουν αποφάσεις δαπάνες μετακίνησης, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ίδιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί είναι ακόμα στο περίμενε για το περίφημο έκτακτο δώρο Χριστουγέννων, το οποίος φαίνεται δεν πρόκειται να το πάρουν παρά τις σχετικές διαρροές από την κυβέρνηση.