Κορονοϊός:Πρωταθλήτρια σε κρούσματα και εισαγωγές ασθενών η Ελλάδα – Δεύτερη στους θανάτους

H Ελλάδα διατηρεί τη χειρότερη θέση σε κρούσματα στον γενικό πληθυσμό και σε εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία και τη δεύτερη χειρότερη σε θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC.

Με 130,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη ευρωπαϊκή θέση σε νέες μολύνσεις, με αναλογία 4,5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση ευρωπαϊκή, που είναι μόλις 28,7 ανά 100.000.

Η χώρα μας είναι πρώτη και σε κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με αναλογία που ξεπερνά κατά 3,5 φορές τη μέση ευρωπαϊκή (208,2 ανά 100.000, έναντι 60,3).

Ανησυχία προκαλεί η πρωτιά σε εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία. Στον συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα έχει έξι φορές περισσότερες νοσηλείες από την Ευρώπη (6 ανά 100.000, έναντι 1,1).

Στο κόκκινο” είναι η κατάσταση και με τους θανάτους ασθενών με COVID-19 , με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Φινλανδία, καταγράφοντας αναλογικά σχεδόν τετραπλάσιες απώλειες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (9,6 ανά εκατομμύριο, έναντι 2,5).

Γενική εικόνα

Οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως το τέλος της εβδομάδας που έληξε την περασμένη Κυριακή, παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη τάσεις σταθεροποίησης ή υποχώρησης των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά καταγράφηκαν 368 θάνατοι σε 19 χώρες.

Αυξητικές τάσεις, διάρκειας μίας έως τριών εβδομάδων, αναφέρθηκαν από πολύ λίγες χώρες, αλλά οι συνολικές τιμές των αναφερόμενων δεικτών παραμένουν χαμηλές σε σχέση με το μέγιστο της πανδημίας.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, η αθροιστική πρόσληψη της πρώτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου ήταν 84,9% και της δεύτερης αναμνηστικής 35,6%.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, έως τις 11 Ιουνίου εκτιμάται πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα καταγράψει αύξηση στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και στους θανάτους ασθενών με CoViD.