Επικίνδυνη για την ζωή των ασθενών και τους ίδιους τους γιατρούς είναι η νέα επικοινωνιακή κίνηση από το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου ιδιώτες γιατροί να εργάζονται σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία, όπως εξήγησε αναλυτικά στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Λήμνου και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ Κώστας Κατσιγιαννόπουλος.
Η κατάσταση στην Υγεία είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολη στα νησιά, δεν πρόκειται να υπάρξει αναπλήρωση των κενών στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία, «αυτά δεν γίνονται τέλη Ιουλίου», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη περισσότερο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη λογική της τουριστικής σεζόν, συνέχισε ο ίδιος. Τα νησιά έχουν πληθυσμό χειμώνα-καλοκαίρι, τα κενά είναι τα ίδια χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα τα πράγματα είναι χειρότερα λόγω των καιρικών συνθηκών.
Αντίθετα, με την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κενά αυξάνονται, υπάρχουν συνεχείς παραιτήσεις, καθώς το εργασιακό περιβάλλον γίνεται όλο και χειρότερο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πριν 15 ημέρες ότι τριπλασιάστηκε το επίδομα άγονης γραμμής. Το επίδομα άγονης που παίρνουν οι γιατροί είναι το ίδιο από το 1983, παίρνουμε τις δραχμές του 1983 σε ευρώ. Μετά από πολλά χρόνια ένας γιατρός που θα είναι διευθυντής παίρνει το πολύ 150 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 100 ευρώ καθαρά. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το αύξησαν, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα, καμία μεταβολή. Ενδεχομένως να αναμένεται κάτι στα τέλη Αυγούστου. Η ευκολία με την οποία λέγονται πράγματα που δεν ισχύουν είναι απίστευτη, αλλά με τα λόγια δεν βάφονται αυγά.
Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε αν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα δώσει χρήματα ως κίνητρο σε κάποιον ιδιώτη, αν οι νησιωτικοί Δήμοι θα δώσουν ένα κατάλυμα για να μείνει ένας γιατρός, αν οι Περιφέρειες θα δώσουν κάτι για τη σίτισή του. Αυτό είναι «δώσε και σώσε» δεν είναι εικόνα σοβαρή. Η Υγεία ακόμη ανήκει στην ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης. Η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αναπληρώνεται από προσφορές, bonus, δωρεές του ΠΙΣ, των σούπερ μάρκετ, από τις τοπικές κοινωνίες. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να καταλάβει ότι έχει την ευθύνη.
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε «ποντάρει όλα τα λεφτά» στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα της λειτουργίας του συστήματος Υγείας με την ιδιωτικοποίηση, με απασχόληση ιδιωτών στο ΕΣΥ. Τώρα προσπαθεί να επιβάλει αυτή την ιδιωτικοποίηση με το ζόρι. Δεν είναι μόνο οικονομικά τα θέματα για την απασχόληση ιδιωτών στα νοσοκομεία.
Μία εξαιρετική ανακοίνωση από την Ένωση Ιδιωτών Παθολόγων τονίζει ότι οι ιδιώτες γιατροί επέλεξαν να ασκούν επί χρόνια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο γιατρός στο ιατρείο του έχει επιλέξει να ασκεί μία ιατρική, στην οποία έχει αποκτήσει εμπειρία, η οποία είναι «πρώτου επιπέδου». Όταν τα πράγματα είναι σοβαρά στέλνει τον ασθενή στο νοσοκομείο. Ξαφνικά ζητούν από αυτόν τον γιατρό να γίνει το νοσοκομείο, δύο φορές το μήνα. Να μάθει έναν διαφορετικό χώρο λειτουργίας, μία διαφορετική ιατρική, δευτεροβάθμια, να γίνει αυτός το δεύτερο επίπεδο, στο οποίο έστελνε τους αρρώστους του. Δεν γίνεται, είναι επικίνδυνο. Το είπαν οι ιδιώτες παθολόγοι: «δεν μπορούμε να ασκήσουμε αυτή την ιατρική και δεν θέλουμε». Υπάρχει θέμα ασφάλειας και επιστημονικής επάρκειας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει τα πάντα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να ψάχνει θύματα και σε ασθενείς και σε γιατρούς, να ψάχνει λευκές μπλούζες και λευκές ποδιές για να βλέπει ο άρρωστος … να πάρουμε ξαφνικά έναν γιατρό και του πούμε «σήμερα θα κάνεις Πρωτοβάθμια ιατρική, στο ιατρείο σου, Τετάρτη και Παρασκευή θα κάνεις Δευτεροβάθμια … και την Κυριακή Τριτοβάθμια στο Johns Hopkins και μεγαλοεπεμβάσεις … δεν γίνονται αυτά, δεν είναι σοβαρά πράγματα, δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο. Και βέβαια, πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται τσάμπα, «μπες με το ζόρι», «δούλεψε με το ζόρι» και θα δεις αν και τι bonus θα σου δώσουν…