Την Παρασκευή 30/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη με το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ.
Παραθέτουμε το ενημερωτικό σημείωμα του εκπροσώπου του ΜΕΤΩΠΟΥ Κώστα Λιβαδά σχετικά με τα ζητήματα που τέθηκαν από πλευράς ΕΙΝΑΠ και τις απαντήσεις που έδωσε (ή δεν έδωσε) ο υπουργός Υγείας. Εντύπωση προκάλεσε το ότι την συνάντηση δεν συμμετείχε η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Γκάγκα.
ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2021
EΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Την Παρασκευή 30/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη με το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ. Στην συνάντηση δεν συμμετείχε η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Γκάγκα.
Από την Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ κατατέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς και συγκεκριμένα:
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επιτάχυνση των κρίσεων
- Παράταση θητείας Επικουρικών γιατρών
- Αναστολή κανονικών αδειών
- Νοσοκομεία covid
- Εφημερία Λεκανοπεδίου
- Εμβολιασμοί
- Ελλείψεις Προσωπικού και εξοπλισμού στα Κ.Υ. της Αττικής
- Εκπαίδευση των Ειδικευόμενων Γιατρών
- Ιατρικό Μισθολόγιο
- ΒΑΕ
- Απόφαση Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
- Αναστολές εργασίας μη εμβολιασμένου προσωπικού
- Εξάντληση του Προϋπολογισμού των Νοσοκομείων και την ανάγκη έκτακτης Επιχορήγησης
- Η δυνατότητα οι ειδικευόμενοι που είναι υπόχρεοι Αγροτικού να δίνουν εξετάσεις αμέσως μετά την λήξη της εκπαίδευσης τους και όχι μετά τη λήξη του Αγροτικού
- Την μη αναπομπή του πρακτικού της κρίσης πρόσληψης, στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Από πλευράς Μετώπου τέθηκαν συμπληρωματικά :
- Το θέμα της καθιέρωσης Foundation Course στους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών
- Την αύξηση του πλαφόν των πρόσθετων εφημεριών από τις 31/3 /21 από το 9%, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υπερεφημέρευσης της πανδημίας και των εμβολιασμών
- Το θέμα της μη πληρωμής των πρόσθετων αμοιβών και επιδομάτων των γιατρών που μετακινήθηκαν αναγκαστικά στην Β. Ελλάδα από Νοσοκομεία της Αττικής για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος της πανδημίας, 11 μήνες μετά.
- Την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων Πνευμονολογίας στην Αττική
- Τις απαράδεκτες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις των Συμβουλίων κρίσεων από μέλη τους, για την οικογενειακή κατάσταση των Υποψηφίων, τον τόπο κατοικίας , την δυνατότητα ανταπόκρισης στις συνθήκες εργασίας κλπ , όπως έγινε στην κρίση του Λαϊκού Νοσοκομείου.
- Μη περαιτέρω χορήγηση παράτασης σε ιατρούς ΕΣΥ που υπηρετούν με υπέρβαση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και προκήρυξη των θέσεων τους
Ο υπουργός απάντησε μόνο στα εξής θέματα :
- Για το θέμα των επικουρικών είπε ότι θα δοθεί παράταση μέχρι 31/3 22 (ψηφίστηκε ήδη) και ότι όλες οι συμβάσεις είναι ενεργείς ακόμη και αυτών που είναι σε αναστολή εργασίας. Μέχρι τότε θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών για μόνιμες θέσεις που θα προκηρυχθούν. Για το θέμα των κρίσεων θα ζητήσει ενημέρωση από τις ΔΥΠΕ.
- Οι συμπράξεις Δημόσιου -ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ, με τα κονδύλια ( 1,5 δις) από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υγειονομικού συστήματος και την ανανέωση του εξοπλισμού. Είναι προγραμματική επιλογή της κυβέρνησης, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο από το πρόγραμμα.
- Για το θέμα των αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών ήταν κάθετος και παρέπεμψε στις δηλώσεις του στην Βουλή ότι ‘’προς το παρόν δεν θα επιστρέψει κανένας ανεμβολίαστος’’
- Για το θέμα των μονοθεματικών νοσοκομείων covid είπε ότι δεν είναι της άποψης, για μετατροπή του ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης και για το θέμα της απόφασης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σχολίασε ότι την ευθύνη για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας την έχει το Υπουργείο Υγείας και κανείς άλλος μονομερώς.
- Για το θέμα της αναστολής των κανονικών αδειών δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα της οριζόντιας κεντρικής απαγόρευσης και θα σκεφθεί το αίτημα μας για εξέταση κατά περίπτωση, από τους διοικητές των Νοσοκομείων. Το ίδιο είπε και για άρση αναστολής αδειών για τους ειδικευόμενους που θα δώσουν εξετάσεις ειδικότητας και ότι ήδη υπάρχει θετική ρύθμιση για τους υπό συνταξιοδότηση.
- Για τα εμβολιαστικά κέντρα είπε ότι θα υπάρξει νέος σχεδιασμός, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο αίτημα μας για την απεμπλοκή των Νοσοκομείων από τον εμβολιασμό.
- Για το θέμα του πρακτικού του Συμβουλίου Επιλογής του Λαϊκού Νοσοκομείου με το απαράδεκτο σκεπτικό που παραβιάζει νομικά διεθνείς συμβάσεις περί διακρίσεων φύλου και στοχοποιεί την μητρότητα ο υπουργός δήλωσε ότι είναι αρμοδιότητα της αναπληρώτριας και αρκούν όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου . Συμπλήρωσε ότι θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο μη επιτρεπτών ερωτήσεων από τα συμβούλια κρίσης.
- Στα υπόλοιπα θέματα ο Υπουργός δεν απάντησε και είπε ότι θα μας απαντήσει σε επόμενη συνάντηση αφού εξετάσει τα θέματα αρμοδίως.
℘
Από την συνάντηση δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο πλην της ξεκάθαρης επιλογής των ΣΔΙΤ, της παράτασης της θητείας των επικουρικών και την μη πρόθεση μονιμοποίησης τους και την γενικόλογη πρόθεση μη κοβιντοποίησης των Νοσοκομείων.
Στα φλέγοντα ζητήματα του Μισθολογίου, της αύξησης του ωρομισθίου των εφημεριών, της προκήρυξης μόνιμων θέσεων, τα ΒΑΕ, την ακύρωση συγχωνεύσεων νοσοκομείων, συμπληρωματικό κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις εφημερίες και έκτακτα επιδόματα, αύξηση του πλαφόν των πρόσθετων εφημεριών, εφημεριακό του Λεκανοπεδίου κλπ , ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας δεν υπάρχουν απαντήσεις, παρόλο που οι ατζέντα των θεμάτων είχε σταλεί εδώ και 15 μέρες περίπου.
Η πρώτη απάντηση των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας- Πειραιά θα δοθεί αγωνιστικά στην Παν-υγειονομική Απεργία της 21 Οκτωβρίου, μαζί με την συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού Μετώπου για την υπεράσπιση του ΕΣΥ απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
Για το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών
Κώστας Λιβαδάς
Μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ
Μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ