Κώστας Λιβαδάς: Να καταργηθεί αγωνιστικά η επονείδιστη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που καταργεί τη μονιμοποίηση των γιατρών ΕΣΥ

Το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε διάταξη   σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία οδηγεί  ουσιαστικά στην κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων γιατρών του ΕΣΥ. Η διάταξη ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 82 του ν.4915/2022 (ΦΕΚ Α63 – 24/3/2022), οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009 της κλαδικής συμφωνίας, αλλά και ο ν.4316/2014 ) αλλά θα επαναπροκηρύσσεται η θέση τους και μόνον εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός θα διορίζεται ως μόνιμος. Αλλιώς θα απολύεται!

Μάλιστα η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ 5ετίας.

Με απόλυτο κυνισμό, αναλγησία και αχαριστία η κυβέρνηση ρίχνει στην εργασιακή ανασφάλεια όλους τους νέους επιμελητές του ΕΣΥ που διορίστηκαν την τελευταία πενταετία, αλλάζοντας την εργασιακή τους προοπτική να εργαστούν μακροπρόθεσμα και μόνιμα στο ΕΣΥ. Αυτούς που ζητωκραύγαζε υποκριτικά ως ήρωες και ταυτόχρονα έστελνε τα ΜΑΤ εναντίον τους, αυτούς που σήκωσαν στις πλάτες τους  με υπερεγασία και υπερεφημέρευση το βάρος της πανδημίας.

Μάταια προσπαθούν από χτές με πανικόβλητα Δελτία Τύπου να κάνουν ως συνήθως το άσπρο -μαύρο και ότι δήθεν αυτά είναι fake news. Η υφυπουργός κ. Γκάγκα το ξεκαθάρισε στην Βουλή συνοπτικά ‘’Κανείς καλός δεν χάνεται στο τέλος της πενταετίας’’

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα σταθούν αλληλέγγυοι στους νέους συναδέλφους που αποτελούν το μέλλον του ΕΣΥ, ώστε να καταργηθεί  αγωνιστικά και άμεσα η απαράδεκτη αυτή διάταξη που διευρύνει την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ, από τους επικουρικούς γιατρούς μέχρι τους νέους επιμελητές.

Αρχής γενομένης από τις αυριανές εκλογές στην ΕΙΝΑΠ.

Κώστας Λιβαδάς

Εκπρόσωπος του ΜΕΤΩΠΟΥ

Μέλος στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ