ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ με θέμα: Άρνηση του Υπουργού να δώσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID της χώρας

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

13.09.2021

Θέμα: Ο Υπουργός αρνήθηκε να δώσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID της χώρας

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε σήμερα σε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη ερωτήματα που αφορούν τα στοιχεία της θνητότητα των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID. Ταυτόχρονα ζήτησε τον απολογισμό της από 8/5/20 συσταθείσας Επιτροπής Κοτανίδου με αντικείμενο την ανάπτυξη των μονάδων ΜΕΘ. Ο κ. Μάρκου τόνισε με έμφαση ότι αντί των απαιτούμενων μέτρων, το «επιτελικό» κράτος προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμβαλωματικές, δήθεν λύσεις. Έτσι, εκτός από κάποιες λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν με χορηγίες, βάφτισε κλίνες ΜΕΘ τις κοινές κλίνες που δεν ανταποκρίνονται κατ` ελάχιστο στην αποστολή τους και επέβαλε 10άδες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα που, το χειρότερο, δεν είχαν καμιά στοιχειώδη εμπειρία και γνώση των αυξημένων απαιτήσεων που χρειάζονται για αυτό το ρόλο.

Παράλληλα ο βουλευτής παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την αποτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας και του προγράμματος των εμβολιασμών.

Ο κ. Πλεύρης ούτε τα ζητηθέντα στοιχεία κατέθεσε, ούτε έδωσε κανένα στοιχείο για το έργο της Επιτροπής Κοτανίδου.

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

                                                                                Αθήνα, 16 Ιουλίου  2021

Θέμα: «Η Κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει τα ποσοστά θνητότητας σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID της χώρας».

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη δομή ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ειδικά δε μετά την εισβολή της πανδημίας κατέστη απολύτως σαφής ο σημαντικός ρόλος των ΜΕΘ. Στις 08/05/2020, με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτήθηκε πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με Πρόεδρο την κ. Κοτανίδου. Έργο της Επιτροπής ήταν η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με την αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ. στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Ωστόσο, έκτοτε, ουδέν έχουμε μάθει. Την 01/02/2021 και την 11/06/2021 υποβάλαμε σχετική ερώτηση και ΑΚΕ στη Βουλή, αλλά ουδέποτε πήραμε απάντηση για το έργο της επιτροπής αυτής και για τα ποσοστά θνητότητας.

Αντί των απαιτούμενων η κυβέρνηση του «επιτελικού» κράτους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμβαλωματικές, δήθεν, λύσεις. Έτσι, εκτός από κάποιες λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν με χορηγίες, βάφτισε κλίνες ΜΕΘ τις κοινές κλίνες που δεν ανταποκρίνονται κατ` ελάχιστο στην αποστολή τους και επέβαλε 10άδες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα που, το χειρότερο, δεν είχαν καμιά στοιχειώδη εμπειρία και γνώση των αυξημένων απαιτήσεων που χρειάζονται για αυτό το ρόλο.

Το αποτέλεσμα ήταν αφενός μεν να νοσηλεύονται την περίοδο των πολλών κρουσμάτων 10άδες ασθενείς στους διαδρόμους διασωληνωμένοι, αφετέρου δε να έχουν υγειονομική υποστήριξη από προσωπικό που δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία (εντός ΜΕΘ και εντός δήθεν ΜΕΘ) και τελικά πολλοί από αυτούς δυστυχώς να καταλήγουν. Πρόσφατα ζητήθηκε επί πίνακι η κεφαλή του Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου γιατί αποκαλύφθηκε ότι η θνητότητα των ασθενών στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου πλησίασε το 100%. Φαίνεται όμως ότι και σε άλλα νοσοκομεία η θνητότητα πλησιάζει το 100%.

Επειδή τα στοιχεία της νοσηλείας Covid αλλά και των ΜΕΘ-COVID και οι θάνατοι δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας και την εικόνα για την κατάσταση έχει και το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια ΥΠΕ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας σε κάθε ΜΕΘ-COVID της χώρας και γιατί, ενώ τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας ήταν έγκαιρα γνωστά στους αρμοδίους (Υπουργείο, ΥΠΕ, Επιτροπή Κοτανίδου), δεν αναλήφθηκε καμιά πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος;
  • Ήταν σε γνώση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τα δεδομένα αυτά όταν δήλωνε στις 24/11/2020 ότι «..αν υποθέσουμε ότι είχαμε 000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών..», ενώ, σε αντίθεση, η κυρία Κοτανίδου, αγνοούσε μάλλον τη μακάβρια στατιστική όταν ανακοίνωνε επισήμως στις 10/11/2020 «.πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας στις ελληνικές ΜΕΘ, καλύτερο και από αυτά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.»;

Ο ερωτών βουλευτής

Μάρκου Κώστας