“Κοστούμι” ισοπέδωσης, μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων

Μάχη διαρκείας και σε βάθος χρόνου καλούνται να δώσουν τα συνδικάτα κατά των μέτρων που οριστικοποιεί η κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα “κλειδώσουν” και τυπικά τη Δευτέρα υπό την παρουσία του επιτρόπου της Κομισιόν Όλι Ρεν που επισκέπτεται τη χώρα μας. Τα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης και Ε.Ε. και απειλούνται με συνολική κατάρρευση.

Στα 67 έτη ο μέσος όρος συνταξιοδότησης, υπό αναστολή η Εθνική Συλλογική Σύμβαση

Η πρώτη δόση των κυβερνητικών μέτρων (διαδοχικές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα) συμπληρώνεται  ήδη με νέα, περισσότερο επαχθή, που ενσωματώνονται στο τελικό “πακέτο” που οριστικοποιήθηκε μετά την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) διαμορφώνοντας ένα “κοστούμι” ισοπέδωσης, μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Διαχρονική η άγρια περικοπή μισθών

Έτσι μετά την επίσκεψη του Όλι Ρεν, αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει:

*Νέο “ψαλίδι” στους μισθούς στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ που θα αφορά πλέον τα κύρια επιδόματα, αλλά και παροχές (π.χ. έξοδα κίνησης), που συνολικά αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ για το 2010. Οι περικοπές αυτές θα προσλάβουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς θα αποτυπωθούν και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα δρομολογηθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της εισοδηματικής πολιτικής την προσεχή εβδομάδα.

Πιθανότατα οι περικοπές θα συμπεριλαμβάνουν και τον 14ο μισθό για το 2010, θέμα για το οποίο εγείρονται μέχρι την τελευταία στιγμή ενστάσεις, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να διαταραχθούν πλήρως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τη φίλα προσκείμενη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι άλλωστε το μοναδικό θέμα που έχει χαρακτηρίσει ως “κόκκινη γραμμή” ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος, καθώς η επέκταση του “παγώματος” των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, θα χρεωθεί εξ ολοκλήρου στους εργοδότες.

Στα 67 η σύνταξη, με επαγγελματικά ταμεία

* Οριστικοποίηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, με πιθανή αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από την τρόικα της επιτήρησης την περασμένη εβδομάδα για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο ισχυρίστηκε στους επιτηρητές ότι με τις αλλαγές που δρομολογούνται αφενός το όριο ηλικίας θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 67 (νωρίτερα συνταξιοδότηση στα 63 έτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πριμοδότηση για αργότερη συνταξιοδότηση με κίνητρα παραμονής στην εργασία μέχρι και τα 71 έτη) και αφετέρου η καθιέρωση ανταποδοτικής σύνταξης (εισφορές = παροχές) θα περικόψει τις συνταξιοδοτικές παροχές από 15% (για τους παλαιότερους ασφαλισμένους) έως 35% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2018.

* Ακόμα με το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις πρόσβασης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης, προκειμένου να μετεξελιχθούν σε επαγγελματικά ταμεία, τα επικουρικά. Άλλωστε, όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας κ. Πλασκοβίτης, οι νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τις συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων της κοινωνικής ασφάλισης μειώνουν αρκετά τις συνταξιοδοτικές προσδοκίες των ασφαλισμένων και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης της επαγγελματικής ασφάλισης, με τη συμμετοχή στη διαχείριση ή στη δημιουργία τέτοιων ταμείων από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε αυτή την κατεύθυνση κερδίζουν έδαφος και τα Ανοικτά Επαγγελματικά Ταμεία, που θα έχουν τη μορφή των ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων.

“Σπάει” η Εθνική Σύμβαση Εργασίας

* Κατοχύρωση της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας και τις συμβάσεις. Είναι πιθανό τα μέτρα που θα ληφθούν να “σπάσουν” τις εγγυήσεις του κατώτατου μισθού που σήμερα είναι κατοχυρωμένος μέσω της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η παλαιότερη πρόταση του ΣΕΒ για αναστολή ισχύος της Σύμβασης σε περιοχές ή σε κλάδους, που υπάρχει κρίση τώρα επανέρχεται επικαιροποιημένη.

Επίσης μελετάται η απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων. Επί της ουσίας ο περιορισμός αυτός αφορά το μηναίο όριο του 2% που υπάρχει για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις οι απολύσεις περιορίζονται σε 1 έως 4 εργαζόμενους, ωστόσο αυτό καταστρατηγείται καθώς η χώρα μας είναι η μοναδική του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης όπου δεν ισχύει η “αιτιολόγηση της απόλυσης” από τον εργοδότη.

Ήδη πάντως το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων προωθεί την ανασφάλιστη εργασία νέων ανέργων για 4 χρόνια, αλλά και την επιδότηση της εργασίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης για δύο ημέρες την εβδομάδα στις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.