Κούφια λόγια για το ΚΕΑΤ

Συνάντηση με τον γγ του υπουργείου Υγείας είχαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου

Καμία ουσιαστική δέσμευση για τη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, κυρίως εξαιτίας της δραματικής υποχρηματοδότησής του από τις κυβερνήσεις, δεν έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αριστείδης Καλογερόπουλος, σε συνάντηση που είχε χτες με το Σύλλογο Εργαζομένων του Κέντρου.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η επιχορήγηση του ΚΕΑΤ δεν καλύπτει ούτε τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων, ότι οι διοικήσεις ξεπουλάνε την ακίνητη περιουσία για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και το ΚΕΑΤ υποβαθμίζεται συνειδητά και οδηγείται στο κλείσιμο. Ο Α. Καλογερόπουλος επανέλαβε για μια ακόμα φορά τις υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης με την ένταξη της μισθοδοσίας στον κρατικό προϋπολογισμό – που παραμένουν κενό γράμμα εδώ και χρόνια. Ακόμα, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στο ΚΕΑΤ, η οποία όμως δεν καλύπτει τα συσσωρευμένα χρέη.

Τα προβλήματα στη χρηματοδότηση επικαλέστηκε ο Α. Καλογερόπουλος και για τις απολύσεις εργαζομένων τους καλοκαιρινούς μήνες από την Αστική Εταιρεία «Πρωτοπορία» που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΑΤ. Οι εργαζόμενοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για τη διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ πανελλαδικά, κάτι που προϋποθέτει την ίδρυση ειδικών γυμνασίων και λυκείων για τυφλούς και παιδιά με προβλήματα όρασης, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθείται για την ένταξη στα κοινά σχολεία και η οποία οδηγεί τα περισσότερα τυφλά παιδιά εκτός εκπαίδευσης.

Απαίτησαν να μη γίνει καμία απόλυση, να σταματήσει η εκποίηση της περιουσίας του ΚΕΑΤ για την κάλυψη των αναγκών μισθοδοσίας, να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του ΚΕΑΤ και η μισθοδοσία των υπαλλήλων του, κ.ά.