Κουρασμένοι και αγχωμένοι ακόμα και οι Κυκλαδίτες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Θλίψη, κούραση, άγχος είναι μερικά από τα ψυχολογικά συμπτώματα που παρουσιάζουν οι κάτοικοι των Βορειοδυτικών και Ανατολικών Κυκλάδων. Παράλληλα, τα αιτήματα των νησιωτών για φροντίδα από τις Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 20% κάθε χρόνο, την ώρα που παρατηρείται σημαντική έλλειψη ειδικών σε κάθε νησί.

 

Στην Πάρο και την Αντίπαρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας παροχής ψυχιατρικής κάλυψης στα νησιά των Κυκλάδων οι τοπικοί φορείς, (τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, φορείς υγείας, Εκκλησία, κοινωνικές υπηρεσίες, τοπικοί σύλλογοι) οργανώνουν σήμερα και αύριο στον «Αρχίλοχο» στην Παροικιά, ώρα 9.30 π.μ. εκδήλωση που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό σεμινάριο και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής ψυχιατρικής έρευνας.

Η εκδήλωση ουσιαστικά σηματοδοτεί δύο νέες δράσεις: μια εκπαιδευτική ημερίδα-σεμινάριο για θέματα ψυχικής υγείας, που απευθύνεται σε γενικούς γιατρούς οι οποίοι εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες του χώρου.

Ομιλητής θα είναι ο Angelo Barbato του φημισμένου Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Κοινωνικής Ψυχιατρικής Mario Negri του Μιλάνου, ο όποιος είναι εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τέως πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής ψυχιατρικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον γενικό πληθυσμό της Πάρου και Αντιπάρου και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την αξιοποίησή τους για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά αναφέρονται σε ψυχολογικά συμπτώματα που εμφανίζει ο γενικός πληθυσμός χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν σοβαρό ψυχιατρικό πρόβλημα ή χρήζουν άμεσης ψυχιατρικής βοήθειας. Εν τούτοις, πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλες δράσεις, από αυτή τη δεξαμενή του πληθυσμού (ανωτέρω ποσοστά) θα προέλθουν άτομα που θα νοσήσουν ψυχιατρικά στο μέλλον. Επιπλέον, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα ανωτέρω ποσοστά αναφέρονται σε επιβλαβή χρήση και όχι εξάρτηση από το αλκοόλ», σημειώνει ο Στέλιος Στυλιανίδης, αν. καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο.