ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ: Πάρτι τέλος, ξαναστήνουμε το ΕΣΥ

«Ο,τι και να πω μπορεί να εκληφθεί ως υπερβολή. Δεν περιγράφεται όμως το τι ακούω, μιλάμε για πλήρη εγκατάλειψη του συστήματος», τόνιζε ο υπουργός Υγείας μιλώντας χθες στη Λάρισα για τις εμπειρίες που αποκομίζει περιοδεύοντας στη χώρα για να πληροφορηθεί τα προβλήματα του χώρου.

«Η πολύ άσχημη αυτή κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γίνεται; Αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα γίνονται. Είναι πολιτική μας επιλογή να κρατήσουμε στα πόδια του το Σύστημα Υγείας», διαβεβαίωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός Υγείας έφτασε στη Λάρισα προερχόμενος από την Κοζάνη όπου μετείχε σε ανάλογη διαδικασία, τον συνόδευε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής Ραχήλ Μακρή. Τον υποδέχθηκε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση-συζήτηση με εκπροσώπους φορέων και παράγοντες του τομέα της Υγείας, η οποία φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

«Η Λάρισα είναι ο πέμπτος σταθμός μιας ανοιχτής δημοκρατικής και πρωτόγνωρης διαδικασίας διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει για να δούμε εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα που βιώνει και τη φτώχεια που ταλανίζει το Σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Κουρουμπλής στους δημοσιογράφους, με τους οποίους είχε σύντομη συζήτηση πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Και συνέχισε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τη συμμετοχή, το αίσθημα ευθύνης και την αγωνία, τον τεκμηριωμένο τρόπο που όλοι οι συντελεστές του χώρου της Υγείας επιχειρούν να αποτυπώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μαζί με την ηγεσία της ΥΠΕ θα ενημερωθούμε για τα θέματα αιχμής στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια αλλά Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Θεσσαλία.

Ό,τι και να πω για την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπορεί και να εκληφθεί ως υπερβολή. Δεν περιγράφεται το τι ακούω, μιλάμε για πλήρη εγκατάλειψη του συστήματος. Δεν είναι μια κλινική κάπου, είναι δεκάδες οι κλινικές που λειτουργούν στο όριο. Γιατροί παραιτούνται αφού δεν μπορούν να σηκώσουν τα βάρη λόγω έλλειψης προσωπικού. Ε, αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γίνεται; Αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα γίνονται. Εμείς μέσω του πρωθυπουργού αναγγείλαμε τις προσλήψεις σε 4.500 θέσεις στον τομέα Υγείας, πέραν των επικουρικών γιατρών. Ζητήσαμε από τους ιατρικούς συλλόγους να βάλουν πλάτη, να βρούμε τρόπους να μικρύνουμε τους χρόνους που απαιτούνται, ώστε  να μπορέσει να λειτουργήσει το Σύστημα. Είναι πολιτική μας επιλογή να κρατήσουμε στα πόδια του το Σύστημα Υγείας.

Επιδιώκουμε να υπάρξει σωστή διαχείριση. Επίκειται συνάντηση με τις φαρμακευτικές εταιρίες και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα. Και βέβαια μπορεί να αναρωτηθεί ο πολίτης. Γιατί δεν γινόταν αυτό πριν;

Θα δημοσιοποιήσουμε αύριο τις δαπάνες για την Υγεία το 2014 και τις προβλέψεις για το 2015. Σημειώστε ότι διαχειριζόμαστε προϋπολογισμούς που έχουν ψηφίσει άλλοι, δεν είναι προϋπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκείνων που κλαυθμηρίζουν δήθεν για τα λειτουργικά των νοσοκομείων. Δεν υπάρχει νοσοκομείο που να έχει στείλει χρήματα στην Τράπεζα Ελλάδος.

Για τους διοικητές των νοσοκομείων πιστεύω ότι είναι πολιτικά πρόσωπα. Και ως εκ τούτου θεωρώ ότι έχω το δημοκρατικό δικαίωμα να επιλέξω τους συνεργάτες στη νέα αναγεννητική προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Ζητήθηκαν οι παραιτήσεις όλων των διοικητών, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους αντικαταστήσουμε όλους. Θέλουμε όμως να έχουμε την ευχέρεια να επιλέξουμε.

Και θέλω να πιστεύω ότι άνθρωποι που υπηρετούν στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, ο οποίος έχει ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, δεν μπορεί να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τη σκέψη ότι θα τους διώξουμε κι εκείνοι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις από μια καθημαγμένη χώρα».

*Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου ο υπουργός άκουσε όλους όσοι θα ήθελαν να θέσουν προβλήματα της Υγείας στη Θεσσαλία αλλά και ερωτήματα για κλαδικά ζητήματα. Μεταξύ των παρόντων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, οι βουλευτές Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά, της ΝΔ Χρ. Κέλλας, του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας και των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης, ο δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος, Τρικάλων Σάκης Παπαδόπουλος και Χρ. Σαμορέλης και Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης, οι αναπληρωτές διοικητές της 5ης ΥΠΕ Μιχ. Βενιζέλος και Αγγέλα Βαγενά, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Εύη Αδαμάκη, οι διοικητές των νοσοκομείων Βόλου και Τρικάλων Κ. Καραμπάτσας και Γ. Σουφλιάς, αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γ. Στεφανίδης, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Φιλ. Τρυποσκιάδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων και φορέων του υγειονομικού χώρου, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, διευθυντές κλινικών και εργαζόμενοι διάφορων κλάδων του υγειονομικού τομέα.

Ζ.