Κόβουν και τα επιδόματα στους ασθενείς του AIDS

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα και τελειωμό δε φαίνεται να έχει η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης που όπως φαίνεται σκοπεύει να "ψαλιδίσει" και τα επιδόματα που λαμβάνoυν τα άτομα που πάσχουν από τον ιό του AIDS.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η οργάνωση ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS που δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στην αντιμετώπιση της νόσου, τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας δημιούργησαν τον Αναθεωρημένο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας που αφαιρεί την πρόσβαση των οροθετικών σε κοινωνικές παροχές και αναπηρικές συντάξεις, καθώς πλέον μόνο όσοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο AIDS θα εντάσσονται στα εν λόγω προγράμματα.

Από την οργάνωση τονίζεται ότι ουσιαστικά τα συναρμόδια υπουργεία στοχεύουν στη διακοπή του επιδόματος Πρόνοιας για τους ανθρώπους με HIV/AIDS με μόνο κριτήριο τη σταδιοποίηση του Νοσήματος.

Μεταξύ άλλων η εξέταση των οροθετικών από την Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας ΙΚΑ–ΕΤΑΜ θα πραγματοποιείται, από γιατρούς οι οποίοι δεν εξειδικεύονται και δεν γνωρίζουν την HIV λοίμωξη.

Το πλέον δραματικό είναι σύμφωνα με την ACT UP ΔΡΑΣΕ HELLAS ότι "πάρα πολλοί εκδιωκόμενοι-αποκλειόμενοι από τη δουλειά τους λόγω HIV/AIDS διακόπτουν ήδη τη θεραπεία τους, με στόχο την επιδείνωση της υγείας τους και τη διατήρηση του επιδόματος Πρόνοιας στο οποίο έχουν βασίσει τη ζωή τους".

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν την ώρα που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καταγράφει για τη φετινή χρονιά αύξηση των κρουσμάτων κατά 53% στο γενικό πληθυσμό και κατά 1200% στους τοξικομανείς που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ