Κοζάνη :Σήμα SOS για τα ναρκωτικά. Επιστολή του Νομάρχη στην Ξενογιαννακοπούλου

Επιστολή με την οποία ενημερώνει της υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για την ανάγκη ίδρυσης στο νομό Κοζάνης Συμβουλευτικού Σταθμού και Κέντουο Απεξάρτησης Ναρκωτικών έστειλε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.  

Σύμφωνα με την επιστολή η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελεί μείζον πρόβλημα για το νομό Κοζάνης αλλά και για ολόκληρη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που δεν διαθέτει κανέναν κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης και απεξάρτησης.

Το Κέντρο Πρόληψης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες του νομού Κοζάνης «Ορίζοντες», προσπαθεί σύμφωνα με την επιστολή να καλύψει ένα τμήμα του τεράστιου κενού στον τομέα της πρόληψης και της υποστήριξης των εξαρτημένων ατόμων αλλά και των οικογενειών τους, με πόρους μόνο από τη νομαρχία.

Στην επιστολή γίνεται λόγος και για πλήρη έλλειψη στατιστικής  καταγραφής αλλά και απουσίας κρατικών φορέων, τόσο στον συμβουλευτικό –  υποστηρικτικό, όσο και στον τομέα  των θεραπευτικών υπηρεσιών.

Κοζάνη – Θεσσαλονίκη για… μεθαδόνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας το Κέντρο Πρόληψης «Ορίζοντες», μόνον τα τρία τελευταία  χρόνια (2007-2009), έχουν επισκεφθεί  περίπου εβδομήντα 70 άτομα ενώ πολλά εξαρτημένα άτομα  που διαμένουν στην περιοχή  περιμένουν στη λίστα αναμονής των προγραμμάτων μεθαδόνης της Θεσσαλονίκης 2 και 3 χρόνια, ενώ εξαρτημένοι που τα έχουν καταφέρει και παρακολουθούν  ήδη  τέτοια προγράμματα δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ έναν κανονικό τρόπο ζωής, επειδή πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θετική έκβαση της θεραπείας τους. 

Τι ζητά η νομαρχία Κοζάνης

Σύμφωνα με την νομαρχία η ανάγκη δημιουργίας δύο τύπων δομών, τόσο Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης αλλά και θεραπευτικά  προγράμματα, «στεγνά» και χωρίς υποκατάστατα, είναι απολύτως αναγκαία. 

Η ύπαρξη Συμβουλευτικού Σταθμού στο Νομό θα επιτρέψει να παρέχεται μέρος ή το σύνολο των θεραπευτικών υπηρεσιών τοπικά, έτσι ώστε οι συγκεκριμένες υπηρεσίες  να είναι πιο προσιτές στα εξαρτημένα άτομα. Επιπλέον, οι γονείς των χρηστών που συχνά, παράλληλα με τα παιδιά τους  παρακολουθούν προγράμματα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε εβδομαδιαία βάση στη Θεσσαλονίκη ή στη Λάρισα όπως συμβαίνει τώρα.