«Κραχ» στην υγεία λόγω της κρίσης

«Βόμβα» για το ΕΣΥ η στροφή στα δημόσια νοσοκομεία λόγω μείωσης των εισοδημάτων

Της Ελένης Πετροπούλου

«Κανείς δεν αρρώστησε από μείωση εισοδήματος. Αντίθετα και μόνο η απειλή ότι θα χάσεις τη δουλειά σου αρκεί για να βρεθείς στο νοσοκομείο!». Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία. Όπως εξήγησε, μια μείωση μισθού μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βελτίωση της υγείας, αφού τα άτομα αναγκάζονται να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: για παράδειγμα λόγω οικονομίας προτιμάμε το περπάτημα και όχι το ταξί.

Αντίθετα, τόνισε, η επαπειλούμενη απώλεια εργασίας προκαλεί αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Η ανεργία δε, συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25%, αύξηση των ψυχικών διαταραχών, των αυτοκτονιών, των εμφραγμάτων, καθώς και της εγκληματικότητας.

Τα άτομα και οι οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλή οικονομικό-οικονομική θέση, διατρέχουν δύο φορές περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας. Όπως είπε ο κ. Κυριόπουλος, η οικονομική κρίση απειλεί και το σύστημα υγείας. Εκτίμησε μάλιστα πως θα αυξηθεί η ζήτηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, ενώ ήδη καταγράφεται μείωση κατά 15% στη ζήτηση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

Κίνδυνος
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η οικονομική κρίση θέτει σε καθεστώς ευπρόσβλητης εργασίας σχεδόν το 50% των εργατών, οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο απώλειας της εργασίας και ως εκ τούτου σε κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας». Παράλληλα, προκαλεί αύξηση της ανεργίας. Μάλιστα, η ανεργία σε παγκόσμια κλίμακα από 5,7% το 2007, προβλέπεται να κυμανθεί από 6,1% έως 7,1% το 2009, δηλαδή σε αύξηση του αριθμού των ανέργων σε 18 έως 51 εκατ. Ο αριθμός των φτωχών εργαζομένων θα αυξηθεί παγκοσμίως κατά 200 εκατ. και θα ανέλθει στο επίπεδο των 700 έως 800 εκατ.!

Περισσότερο «ευάλωτοι» είναι οι φτωχοί εργαζόμενοι και εργάτες στις χώρες χαμηλής ανάπτυξης, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ευπρόσβλητης εργασίας, δηλαδή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Η ανεργία συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25%, με ψυχολογικές συνέπειες (ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη), και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η απώλεια της εργασίας συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού και εξαρτήσεις σε ουσίες και υιοθέτηση μη υγιεινού τρόπου ζωής με αυξανόμενη κατανάλωση τροφής χαμηλής διατροφικής αξίας, καπνού και οινοπνεύματος και επιπροσθέτως πλημμελούς διαχείρισης των νοσημάτων από τις επιβαρημένες υγειονομικές υπηρεσίες.

Ερευνα
Πρόσφατη έρευνα, σε 26 χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%! Αν ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται πλέον του 3% για μακρά περίοδο, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες ανέρχεται σε 4% έως 4,5%. Επιπρόσθετα, η αύξηση της ανεργίας προκαλεί αύξηση της θνησιμότητας από αυτοκτονίες και ισχαιμική καρδιοπάθεια στους άνδρες νέας ηλικίας.

Ειδικά για την ιατρική περίθαλψη, ο καθηγητής τόνισε πως τα προβλήματα από την οικονομική κρίση αφορούν στις βασικές παροχές. Επικαλούμενος στοιχεία του ΠΟΥ και τη Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε πως είναι πιθανό να παρατηρηθούν 400.000 επιπλέον θάνατοι σε ετήσια βάση λόγω μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία

  • Δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και νοσηρότητας έχουν τα άτομα και οι οικογένειες με χαμηλή οικονομικό – κοινωνική θέση.
  • Ενας στους δύο εργαζομένους βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.
  • Αναμένεται να αυξηθούν κατά 200 εκατομμύρια οι φτωχοί εργαζόμενοι το 2009.
  • Αύξηση έως και 25% της θνησιμότητας προκαλεί η ανεργία.
  • Αύξηση των αυτοκτονικών έως και 4,5% και κυρίως σε άνδρες ηλικίας 40-65 ετών.