Κρατικό ροκάνισμα για τους μισθωτούς

ΤΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ

 

 

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

 

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια φούσκωσαν τον πληθωρισμό

 Η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της για το κύμα ακρίβειας, θεωρώντας ότι τα περιθώρια παρέμβασής της είναι περιορισμένα. «Για όλα φταίει η ελεύθερη αγορά και το διεθνές κύμα ανατιμήσεων» είναι η μόνιμη επωδός.

Κι όμως, ενώ ο κρατικός μηχανισμός αποστασιοποιείται από το πρόβλημα, την ίδια στιγμή γίνεται τμήμα του και μάλιστα σημαντικό. Πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών.

Ανατιμήσεις

Από τη μία αυξάνει -δυσανάλογα σε σχέση με τις αυξήσεις των μισθών- τους φόρους ειδικά στα μεσαία εισοδήματα και από την άλλη συμμετέχει στο κύμα ακρίβειας με τις ανατιμήσεις στα «κρατικά» προϊόντα και υπηρεσίες.

*Με φορολογικά τερτίπια που υιοθετούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ο φόρος εισοδήματος για τα μεσαία εισόδηματα αυξάνει περισσότερο από τον μισθό.

Αυτό που συνέβη με τους μισθούς του 2008 είναι αποκαλυπτικό: Η φορολογική κλίμακα μείωσε τις ονομαστικές αυξήσεις όλων των εργαζομένων με μηνιαίες αποδοχές από 850 έως 1.150 ευρώ. Φυσικά, πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων εργαζομένων.

Ο δημόσιος υπάλληλος στον οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι αποδοχές του θα αυξηθούν αναδρομικά από 1/1/2008 κατά 3%, στην πραγματικότητα, θα πάρει αύξηση 2,2%-2,4% εφόσον οι αποδοχές του κυμαίνονται στα επίπεδα των 850-1.150 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, τα ποσοστά αυτά κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο αναμένεται να σπάσει και το φράγμα του 4,5%.

*Αυτά συμβαίνουν στο σκέλος των εσόδων. Και στο σκέλος των δαπανών όμως, το κράτος έχει βάλει το… χέρι του. Τον Μάιο, ο πληθωρισμός ανεβαίνει κυρίως λόγω των κρατικών παρεμβάσεων. Το απλό εισιτήριο ενός λεωφορείου κοστίζει 0,8 ευρώ αντί για 0,4 ευρώ που κόστιζε. Η κιλοβατώρα της ΔΕΗ για ένα μέσο νοικοκυριό είναι κατά 20% ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι τέτοιον καιρό. Στους οδηγούς των ταξί και των φορτηγών δημοσίας χρήσεως, εγκρίθηκαν αυξήσεις 5%, δηλαδή υψηλότερες από αυτές των υπαλλήλων.

Εισφορές

Μερίδα των πολιτών (περίπου 1.000.000 επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ) έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

*Στα 100 ευρώ φορολογικών εσόδων, τα 60 ευρώ προήλθαν το 2007 από την έμμεση φορολογία και τα 40 ευρώ από την άμεση φορολογία. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση που έχει να επιδείξει η Ελλάδα από το 2000 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, το 2008, η σχέση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί νέα «επιδρομή» στο σκέλος της έμμεσης φορολογίας. Η ελληνική «επίδοση» στους έμμεσους φόρους, που φέρνουν ακρίβεια και χτυπούν κυρίως τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια, είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τον υπολογισμό του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Επιβαρύνουμε τα είδη διατροφής με 9%, όταν η Γαλλία χρεώνει 5,5%, η Ολλανδία 6%, η Ισπανία 7%, η Βρετανία 5%, η Πολωνία 7% και η Ουγγαρία 5%.