Κρεμαστινός: Δεν σκοπεύω να κάνω το πανδημικό εμβόλιο

 

Προβληματισμό γεννά η δήλωση-βόμβα του καθηγητή καρδιολογίας και τέως πρόεδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας πως δεν  σκοπεύει να  κάνει το πανδημικό  εμβόλιο. Την παραπάνω δήλωση έκανε ο γνωστός  καθηγητής καρδιολογίας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας  και όπως ο ίδιος τόνισε  η απόφασή του αυτή σχετίζεται με την προσωπική του  στάση απέναντι στους εμβολιασμούς.  Συνεπώς δεν αποτελεί σύσταση για τους καρδιοπαθείς οι οποίοι οφείλουν να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας. Βάσει των οδηγιών των επιστημονικών εταιριών  οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο πρέπει να εμβολιαστούν  με τρία εμβόλια:  Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης (όπως κάθε χρόνο), το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου (που επαναλαμβάνεται ανά 5ετία  για τους κάτω των  60 ετών) και,   τέλος,  το αναμενόμενο πανδημικό εμβόλιο έναντι της νέας γρίπης Η1Ν1. Ωστόσο για την Ελλάδα το πιθανότερο σενάριο είναι ο μαζικός εμβολιασμός με το πανδημικό εμβόλιο να γίνει μετά την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Καρδιοπαθείς και νέα γρίπη

Την ίδια ώρα, πληθώρα μελετών συσχετίζει τη νόσηση από γρίπη με την εμφάνιση  του οξέως στεφανιαίου συνδρόμου. Σε ότι αφορά τη νέα γρίπη, φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι  έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν, πιθανώς λόγω διασταυρούμενης ανοσίας από έκθεση σε παλαιότερα στελέχη του ιού της γρίπης Α. Εάν όμως νοσήσουν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκής. Από την επιδημιολογική κατανομή της νέας γρίπης 80% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορά άτομα ηλικίας μικρότερης των 30 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 65 ετών, στις οποίες ανήκουν και οι περισσότεροι καρδιοπαθείς αντιστοιχούν μόνο στο 2% των περιστατικών.  Από τους καρδιοπαθείς που νόσησαν από τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), 17% παρουσίασαν επιπλοκή για την οποία  απαιτήθηκε  νοσηλεία.

Οδηγίες για τη νέα γρίπη στους καρδιοπαθείς

  • Οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο (εξαιρείται η ανεπίπλεκτη ιδιοπαθής υπέρταση) σε περίπτωση που εμφανίσουν γριπώδη συνδρομή πρέπει να ελέγχονται με λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος και αποστολή του σε εργαστήριο αναφοράς. Η λήψη γίνεται σε κάθε εφημερεύον νοσοκομείο. Τα νεότερα γρήγορα test για την γρίπη δεν υποκαθιστούν την PCR γιατί έχουν περιορισμένη ευαισθησία.
  • Όταν υπάρχει υψηλή κλινική υποψία ότι ο ασθενής νοσεί από νέα γρίπη, άμεσα μετά τη λήψη επιχρίσματος, πρέπει να δίνεται αντι-ιική αγωγή (Οσελταμιβίρη 75mg x 2 ή Ζαναμιβίρη 2 εισπνοές των 5mg x 2) για 5 ημέρες, χωρίς να αναμένεται πρώτα το αποτέλεσμα του ελέγχου. Το όφελος της αντι-ιικής αγωγής είναι μεγαλύτερο όσο νωρίτερα ξεκινήσει (οπωσδήποτε μέσα σε 48 ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων της νέας γρίπης) και αν τελικά ο έλεγχος του φαρυγγικού επιχρίσματος είναι αρνητικός, η αντι-ιική αγωγή διακόπτεται.
  • Η εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο ή η παραμονή του στο σπίτι αποφασίζεται από τον γιατρό. Στην δεύτερη περίπτωση πρέπει να υπάρχει στενή επίβλεψη των συμπτωμάτων και σε περίπτωση επιδείνωσης αναζήτηση άμεσα ιατρικής βοήθειας. Συστήνεται η παραμονή στο σπίτι για 7 ημέρες ή 1 ημέρα μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Επίσης, οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για να μην διακόπτουν την αγωγή για την καρδιαγγειακή τους νόσο χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Προσοχή εφιστάται στα άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών που λαμβάνουν ασπιρίνη και πάσχουν από γρίπη λόγω της πιθανότητας του συνδρόμου Reye.
  • Σε περίπτωση που ο καρδιαγγειακός ασθενής έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα νέας γρίπης Η1Ν1 είναι υποψήφιος για προφυλακτική αντιιική αγωγή (Οσελταμιβίρη 75mg x1 ή Ζαναμιβίρη 2 εισπνοές των 5mg x1 για 10 ημέρες). Η απόφαση εξατομικεύεται ανάλογα με το profile κινδύνου του κάθε ασθενή. Καμία προφύλαξη δεν είναι 100% αποτελεσματική και ήδη έχουν περιγραφεί περιστατικά με ανθεκτικά στελέχη Η1Ν1 σε κάποιους ασθενείς με νέα γρίπη που είχαν πάρει προφύλαξη.