Κρεμούν τις ποδιές οι Νοσοκομειακοί γιατροί αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών τους

  • Τις ποδιές τους θα κρεμάσουν οι Νοσοκομειακοί γιατροί το επόμενο χρονικό διάστημα αν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών τους από τους Κυβερνώντες όπως τους είχαν υποσχεθεί. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο καθότι οι Νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάιο, πράγμα που τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Όμως εκείνοι που πρόκειται να “πληρώσουν την νύφη” είναι οι πολίτες που θα χρειαστεί είτε να νοσηλευτούν, είτε να εξεταστούν, καθώς θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και δεν θα γίνονται εξετάσεις στους ασθενείς που δεν έχουν άμεση ανάγκη.

Αν και οι γιατροί του Νοσοκομείου ζητούν συγγνώμη εκ των προτέρων από τους πολίτες για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία τους, εντούτοις ρίχνουν το “μπαλάκι” στην Κυβέρνηση, που δεν φροντίζει να προσλάβει προσωπικό.

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις τους καθώς και για τους λόγους που αναγκάζονται να προβούν σε αυτές, μίλησε χθες στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου ο πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Βαγ. Μπαντής.

Ερωτηθείς αν πρόκειται οι γιατροί να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ο κ. Μπαντής ανέφερε:

“Πιστεύω ότι το κλίμα θα οδηγήσει σε κινητοποιήσεις. Υπάρχει μια γενικευμένη αγανάκτηση στο χώρο μας γιατί η κοροϊδία συνεχίζεται και εντείνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όλα τα μέτωπα, οτιδήποτε έχει αποφασιστεί ή ρυθμιστεί με την καινούργια συλλογική σύμβαση βρίσκεται αυτή την στιγμή στον αέρα και, δεν έφτανε μόνο αυτό, προστέθηκε και το πολύ σοβαρό πρόβλημα της εφημεριών. Αυτή την στιγμή συνεχίζουμε να δουλεύουμε απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο και δεν βλέπουμε φως, δεν βλέπουμε πως αυτό το πράγμα θα επιλυθεί, δεν βλέπουμε πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης στο να εφαρμόσει επιτέλους αυτά που η ίδια έχει ψηφίσει και καταθέσει στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο”.

Όσον αφορά την μορφή που θα έχουν οι κινητοποιήσεις του ο ίδιος τόνισε: “Η πρώτη μας σκέψη είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε επίσχεση εργασίας που είναι το μόνιμο δικαίωμά μας που είναι η μη καταβολή των δεδουλευμένων. Πιθανότατα να υπάρξει μια απεργιακή κινητοποίηση προς το τέλους του μήνα και πιθανότατα θα υπάρξει και μια αποχή από τα μη επείγοντα ιατρεία που ασκούμε καθημερινά στο Νοσοκομείο. Σίγουρα αυτή τη κίνηση μας θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες και ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων γι αυτό αλλά θα πρέπει και το κοινωνικό σύνολο να καταλάβει ότι δεν το κάνουμε για να το ταλαιπωρήσουμε, ίσα-ίσα το κάνουμε για να κάνουμε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας με γιατρούς καλά πληρωμένους οι οποίοι δεν θα δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια και θα μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα σε αυτή την πολύ σοβαρή δουλειά που κάνουμε”.

Απαντώντας σε ερώτημα που έχει να κάνει με την επικείμενη πανδημία της νέας γρίπης την λήψη μέτρων και την έλλειψη προσωπικού, ο κ. Μπαντής δήλωσε: “Το περίεργο στην όλη ιστορία είναι ότι ενώ εξαγγέλλονται διάφορα μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πιθανής πανδημίας, γιατί ακόμη δεν ξέρουμε αν θα προκύψει, από την άλλη μεριά το σημαντικότερο κομμάτι που θα προκύψει που είναι το ιατρικό δυναμικό. Αυτή την στιγμή βρίσκεται εξαθλιωμένο, στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης λόγω της μη πληρωμής τακτικών αποδοχών στις όποιες βασίζεται, και όχι μόνο αυτό, αλλά και οι εξαγγελίες για τις προσλήψεις που θα ελάφρυναν τις εφημερίες δεν υλοποιούνται. Πραγματικά κινείται (σ.σ. το ανθρώπινο δυναμικό στα Νοσοκομεία) στο πλαίσιο των ανθρωπίνων ορίων, και δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την πλευρά του Υπουργείου. ¶ρα, κύριος υπεύθυνος για όλη αυτή την ιστορία είναι η κυβερνητική πολιτική, η οποία άλλα εξαγγέλλει και άλλα πράττει”.

Φωτεινή Παπανικολάου