Κρεβάτια-«ρεζερβέ»

Η μεγάλη προσέλευση ασθενών με βαριά περιστατικά τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο εφημέρευε, καθώς και το γεγονός ότι απότομα άδειαζαν κρεβάτια του νοσοκομείου τις επίμαχες μέρες, καθώς οι ασθενείς που τα καταλάμβαναν ζητούσαν άδειες, ήταν οι δύο αιτίες που προκάλεσαν την περιέργεια των διοικούντων του νοσοκομείου και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έλεγχο.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς που άδειαζαν τα κρεβάτια, ζητώντας άδειες, υποστήριζαν ότι θα παραβρεθούν σε δικαστήρια, ενώ σημειώθηκαν περιπτώσεις όπου οι νοσοκομειακές κλίνες έμεναν κενές μέχρι και για πέντε ημέρες προκειμένου να υπάρχουν «ρεζερβέ» κρεβάτια για τους ασθενείς των συγκεκριμένων ιατρών.

Ο κ. Ρακιντζής προχώρησε στην έρευνα έπειτα από καταγγελία που δέχθηκε από διοικούντες του νοσοκομείου, οι οποίοι όταν προσπάθησαν να κάνουν από μόνοι τους την έρευνα αντιμετώπισαν την άρνηση της προσκόμισης στοιχείων από τους γιατρούς με το αιτιολογικό της παραβίασης του ιατρικού απορρήτου. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Ρακιντζή για την υπόθεση:

«Οι χειρουργικές κλινικές προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους αδιαφορούσαν για την επάρκεια σε κλίνες του νοσοκομείου και προγραμμάτιζαν τακτικές εισαγωγές κατά τις ημέρες αυτές, αναγράφοντας στις φόρμες εισιτηρίων διαγνώσεις βαρύτερης μορφής της πραγματικής, έτσι ώστε αυτές να φαίνονται ως έκτακτες και επείγουσες. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει άτομο ειδικευμένο το οποίο να διαπιστώνει το βάσιμο ή μη της διάγνωσης αυτής, η διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου είναι υποχρεωμένη να εκδώσει το εισιτήριο του ασθενούς.

Mε τo κόλπο αυτό σε κάθε γενική εφημερία εισάγονταν κατά μέσο όρο 40-50 τακτικά περιστατικά στερώντας του νοσοκομείου ισάριθμες κλίνες για την υποδοχή και αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών. Οι εισαγωγές αυτές πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια του πρώτου δίωρου των εφημεριών».