Κρίσιμες ώρες για την πορεία των ερευνών

p id=”post-description”>Στο κρισιμότερο στάδιο βρίσκεται η ποινική διερεύνηση της δολοφονικής επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, γραμματέα της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών.

 Δέκα μήνες μετά την πρωτοφανή επίθεση που ευαισθητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κινητοποίησε συνδικάτα, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς η δικογραφία βρίσκεται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας που θα έχει τον τελικό λόγο για την πορεία της.

Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε στο δικαστικό συμβούλιο προκειμένου να άρει με βούλευμά του τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα για την έκβαση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανακριτής, που είχε χρεωθεί τη διερεύνηση του εγκλήματος, έχει κρίνει ότι πρέπει να κηρυχθεί το πέρας των ανακρίσεων, καθώς τα στοιχεία που συνέλεξε δεν ήταν ικανά να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση δραστών. Αντίθετα ο αρμόδιος εισαγγελέας, που μελέτησε τη δικογραφία, έχει την άποψη ότι απαιτείται η διενέργεια και άλλων συμπληρωματικών ανακριτικών πράξεων πριν από την τελική απόφαση.

Με την εισαγγελική εκτίμηση συμφωνούν και οι συνήγοροι του θύματος Κ. Παπαδάκης και Δάφνη Βαγιανού, οι οποίοι μάλιστα είχαν καταθέσει και υπόμνημα στον ανακριτή επισημαίνοντάς του «ελλείψεις της ανακριτικής διαδικασίας», καταδεικνύοντας ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί, για να εξαντληθούν -όπως τόνιζαν- όλα τα δικονομικά και αποδεικτικά μέσα για τον εντοπισμό των δραστών, που παραμένουν άγνωστοι για τις δικαστικές αρχές.

Η ίδια η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που υπέστη σοβαρές βλάβες σε ζωτικά της όργανα, έχει πει για τις έρευνες ότι «δεν ξεκίνησαν όπως θα έπρεπε, με σωστό προσανατολισμό, ούτε συνεχίστηκαν σωστά».

Σημειώνεται ότι οι αρχές είχαν συλλάβει ως δράστη της δολοφονικής επίθεσης έναν Αλβανό υπήκοο, για τον οποίο όμως δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο, γεγονός που είχε αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος από τον ανακριτή.

Εν όψει πάντως της έκδοσης του βουλεύματος οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της Κωνσταντίνας Κούνεβα, συνοδευόμενοι και από εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων, θα επισκεφτούν τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας προκειμένου να του αναπτύξουν τους λόγους που κατά τη δική τους άποψη η δικογραφία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, ώστε να μην καταλήξει η υπόθεση στο αρχείο.