ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ: Ο Πλεύρης επιβεβαιώνει από το βήμα της Βουλής τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και την είσοδο των ιδιωτών.

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να συρρικνώσει το ΕΣΥ και να παραδώσει τμήματα του σε ιδιώτες επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Ο κ. Πλεύρης αρνήθηκε ότι κλείνουν νοσοκομεία, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι από  τα νοσοκομεία που θα αξιολογηθούν  θα κρατηθούν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα. Για το δε νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» ανέφερε ότι μπαίνει σε πλήρη λειτουργία, η οριστική του όμως τύχη θα αποφασιστεί μετά και τη δική του αξιολόγηση.

Στη συνέχεια ο κ. Αρσένης  αναρωτήθηκε έκπληκτος, πως με 100 απώλειες ανά ημέρα έχει το  χρόνο ο Υπουργός και η Υφυπουργός Υγείας να σχεδιάζουν τη συρρίκνωση του ΕΣΥ και μάλιστα να γίνονται εν κρυπτώ συναντήσεις γι αυτό. Επισήμανε μάλιστα ότι τον αντιστοιχο χρόνο, δεν τον διέθεσε ο Υπουργός για να πραγματοποιήσει νέες προσλήψεις και να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία, ούτε για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζονται για την ενίσχυση του ΕΣΥ θα πραγματοποιηθούν λαμβάνοντας πρακτικές και από τον ιδιωτικό τομέα δηλαδή μέσω των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα). Στην απάντηση αυτή ο κ. Αρσένης αντέδρασε κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι σκόπιμα τόσο καιρό δεν επενδύει στην Υγεία προκειμένου να δικαιολογήσει την είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ. Τέλος επισήμανε ότι η αυτή η επιλογή  της κυβέρνησης θα αυξήσει κατακόρυφα τα πάγια κόστη για την Υγεία και τους ασφαλισμένους την στιγμή που ελλείψει πόρων η κυβέρνηση αποκλείει ανασφάλιστους από θεμελιώδεις υπηρεσίες υγείας.