Κρούσμα γρίπης και πνευμονίας

Το πρώτο κρούσμα συνύπαρξης της νέας γρίπης Α με πνευμονία επιβεβαιώθηκε χθες από το Κέντρο Αναφοράς της Β. Ελλάδας.

Ασθενής είναι ένας 25χρονος από τη Βέροια, ο οποίος νοσηλεύεται από το Σάββατο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με ελαφράς μορφής συμπτωματολογία και χωρίς να διατρέχει τον παραμικρό κίνδυνο.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως το πρώτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο βγήκε αρνητικό για τον ιό και παραγγέλθηκε επανάληψή του λόγω της πνευμονίας.

Λοιμωξιολόγοι απέδιδαν το γεγονός στο ενδεχόμενο ο ιός να μην είχε προλάβει να «θετικοποιηθεί» τις πρώτες μέρες της προσβολής του οργανισμού του νεαρού και διευκρίνιζαν πως η πνευμονία δεν αποτελεί κάποια επιπλοκή ή επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη του ιού. Το δεύτερο τεστ έγινε την Κυριακή και τα αποτελέσματα που βγήκαν χθες έδειξαν πως ο νεαρός ήταν θετικός στον ιό.

Ο 25χρονος ανήκει σε μουσικό γκρουπ που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Ζάκυνθο. Επιστρέφοντας στη Βέροια κάποια από τα μέλη της αποστολής παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα και επισκέφθηκαν το ΑΧΕΠΑ. Εκτός από τον ίδιο, θετικοί βρέθηκαν άλλοι δύο συνάδελφοί του.

Οπως έγινε γνωστό, ο νεαρός βγήκε χθες από τον θάλαμο αρνητικής πίεσης και νοσηλεύεται σε κανονικό θάλαμο, ενώ η υγεία του παρουσιάζει σημαντική βελτίωση.

Εν τω μεταξύ, στα 290 έφτασαν χθες τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα.

Από αυτά τα 17 αφορούν ανθρώπους που ήρθαν από χώρες του εξωτερικού, όπου ενδημεί η ασθένεια, οι έξι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και για τους εννέα συνεχίζεται ο έλεγχος των επαφών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων «χωρίς επιδημιολογική σύνδεση» έχει ξεπεράσει τα 26. Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη, χωρίς να έχουν επιστρέψει από χώρα του εξωτερικού ή να έχουν έρθει (κατά δήλωσή τους) σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Εμβόλια
Στο μεταξύ, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε χθες ότι τα εμβόλια για τη νέα γρίπη θα αρχίσουν να φτάνουν στη χώρα μας από τον Σεπτέμβριο και οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Από τα οκτώ εκατομμύρια δόσεις τα δύο εκατομμύρια θα παραδοθούν από την εταιρεία Glaxo (η παραλαβή ξεκινά τον Σεπτέμβριο), τρία εκατομμύρια από την εταιρεία Novartis (δύο εκατομμύρια δόσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου και τα υπόλοιπα αρχές Ιανουαρίου) και τρία εκατομμύρια από την εταιρεία Sanofi Pasteur (παράδοση από 15 Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου).

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του πρώτου ατόμου από τη νέα γρίπη χωρίς βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη Βρετανία, τη χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο στη γηραιά ήπειρο από τον ιό Η1Ν1, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 16.

Στο Βέλγιο κρούσματα της γρίπης εκδηλώθηκαν σε σεμινάριο ξένων γλωσσών στην περιοχή των Βρυξελλών, όπου φοιτούν 200 Ευρωπαίοι.

Εν τω μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι «η πανδημία της νέας γρίπης δεν μπορεί να σταματήσει και ως εκ τούτου όλες οι χώρες θα πρέπει να διαθέτουν το εμβόλιο», ενώ δήλωσε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα υγείας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ