ΚΥ Σαμοθράκης: Κέντρο Υγείας φάντασμα

Σε μία υποδομή – «φάντασμα» κινδυνεύει να μετατραπεί το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης και μάλιστα ενόψει καλοκαιριού, οπότε ο πληθυσμός του νησιού και οι ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών αυξάνονται κατακόρυφα. Οι συμβάσεις νοσηλευτών και γιατρών λήγουν η μία μετά την άλλη, φτάνοντας στο σημείο σήμερα στο Κέντρο Υγείας να υπάρχουν μόνο 5 άτομα σε νοσηλευτικό προσωπικό και 3 γιατροί, δύο βράδια την εβδομάδα να μην υπάρχουν βάρδιες νοσηλευτών, ενώ εντός των επόμενων ημερών δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το ακτινολογικό και το βιοχημικό τμήμα του Κέντρου.

Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα, σχεδόν να μην έχει μείνει ψυχή στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, όπως παρατηρεί, μιλώντας στη «Γ», ο διευθυντής του, κ. Γιάννης Βογιατζής. Η λήξη των συμβάσεων, τις ημέρες αυτές, διαμορφώνει μία κατάσταση που όμοιά της δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν: από τις αρχές Μαΐου, από 10 νοσηλευτές, θα μείνουν μόνο 5, όπως επίσης και μόνο 3 οδηγοί ασθενοφόρου. Το ακτινολογικό τμήμα του Κέντρου Υγείας, στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα κλείσει, εξαιτίας λήξης των συμβάσεων δύο ατόμων που απασχολούνταν σε αυτό, ενώ και το βιοχημικό απειλείται με κλείσιμο και πάλι λόγω λήξης σύμβασης, στα τέλη Μαΐου.

Όσον αφορά στους γιατρούς, υπάρχουν δύο αγροτικοί κι ένας ειδικευόμενος γενικής ιατρικής. Η σύμβαση του ενός λήγει στις 13 Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι θα μείνει ένας αγροτικός γιατρός, σε όλο το νησί, καθώς ο αντικαταστάτης του δεν προβλέπεται να μεταβεί στο νησί, πριν τελειώσει την τρίμηνη θητεία του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στα τέλη Ιουλίου. Οπότε, για ενάμιση μήνα δεν θα υπάρχει δεύτερος γιατρός στη Σαμοθράκη. Η σύμβαση του δεύτερου αγροτικού ιατρού, λήγει γύρω στις 20 Ιουλίου και δεν έχει καν προκηρυχθεί ακόμη η θέση του, ώστε να έρθει αντικαταστάτης, αφού βέβαια πρώτα υπηρετήσει για τρεις μήνες στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Λουκέτο στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας

Εντωμεταξύ, με «λουκέτο» απειλείται και το Περιφερειακό Ιατρείο Καμαριώτισσας, το οποίο δεν έχει πλέον ούτε προσωπικό ούτε γιατρό ούτε νοσηλεύτρια και καλύπτεται, όσο αυτό είναι εφικτό, με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, το πολύ για έναν μήνα ακόμη.

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, στο αίτημα για παράταση των συμβάσεων, υπήρξε η απάντηση ότι υπάρχει απόφαση από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία, οι παρατάσεις καταργούνται και οι ανάγκες θα καλύπτονται από τα όμορα ιατρεία. Ποια είναι αυτά στην περίπτωση της Σαμοθράκης; Μόνο η Καμαριώτισσα, το Περιφερειακό Ιατρείο της οποίας, έτσι κι αλλιώς δεν έχει προσωπικό!

«Πονοκέφαλος» η συνάντηση μοτοσικλετιστών

«Μέσα σε όλα αυτά, έχει προκύψει κι ένα θέμα, για το οποίο εγώ δεν έχω καμία ενημέρωση», λέει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, αναφερθείς στη συνάντηση των μοτοσικλετιστών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο νησί τον Ιούνιο.

«Δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες τους, δεν με έχουν ενημερώσει καν. Στη Θάσο, στη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, είχαν 4 νεκρούς και 107 τραυματίες. Τι θα συμβεί εάν υπάρξουν οι ίδιες ανάγκες εδώ; Λένε ότι θα φέρουν τους δικούς τους γιατρούς, αν χρειαστεί όμως διακομιδή, ποιος θα πάει με το περιστατικό;».

Απελπιστική κατάσταση

Η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης περιγράφεται ως απελπιστική. Το Νοσοκομείο και η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης έχουν ενημερωθεί από τον Νοέμβριο εγγράφως από τον ίδιο τον κ. Βογιατζή.

«Σε τελική ανάλυση, οι απαιτήσεις του κόσμου από εμάς δεν έχουν αλλάξει. Ξέρουν ότι υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας και απαιτούν μία αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση όμως αυτή, σε τι επίπεδο μπορεί να υπάρξει; Κι εμείς ως πού μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα; Ήδη, έχουμε τις πρώτες επιπτώσεις. Αυτή την Τετάρτη και την Πέμπτη δεν θα υπάρχουν βραδινές βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα κάθεται μόνος του στο Κέντρο κι εάν έρθει κάποιο περιστατικό θα πρέπει να κάνει και τη νοσοκόμα. Αν είναι κάτι πιο σοβαρό, θα τρέξουμε όλοι εννοείται, αλλά δεν είναι λύση αυτό. Δυστυχώς, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί».

Τι μπορεί να γίνει

Για μόνιμη λύση μιλά στη «Γ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Θράκης Δημήτρης Ρίζος. «Η λύση πρέπει να είναι μόνιμη. Δεν μπορεί να παίρνουν δηλαδή με σύμβαση κάποιον για 2 ή για 8 μήνες και μετά, όταν λήξουν οι συμβάσεις, έχουμε πάλι τα ίδια. Η λύση είναι να παραταθούν οι συμβάσεις για λίγες μέρες. Για τους γιατρούς, αν το επιθυμούν, να παραταθεί η σύμβασή τους για ένα μήνα και μετά να δουν από τη λίστα αναμονής των επικουρικών ποιος θέλει να πάει στο νησί. Ήδη έπρεπε να είχε γίνει προκηρύξεις νοσηλευτών για να μπορέσουν να καλυφθούν οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Ήξεραν ότι λήγουν οι συμβάσεις και ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας. Θα έπρεπε, έστω, να κάνουν ξανά προκηρύξεις συμβάσεων».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Χρυσόστομος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Status Radio, τόνισε πως τη Δευτέρα θα μεταβεί στο νησί, για όσο χρειαστεί, μία παρασκευάστρια από το ΠΓΝΑ, όπως κι ένας νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια, προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση.