Κύμα γρίπης με 2,2 εκατ. ασθενείς

Της Ελένη Πετροπούλου

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να «χτυπήσει» την Ελλάδα, το πρώτο κύμα πανδημίας της νέας γρίπης, το οποίο εκτιμάται ότι θα προσβάλει το 20% του πληθυσμού (2.252.000 πολίτες) και το 40% των παιδιών της χώρας.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το 44% των ασθενών που παρουσίασαν πνευμονία από τον ιό ήταν παχύσαρκοι και υπέρβαροι.

Ένα ακόμα υψηλό ποσοστό γύρω στο 34,20% ήταν καπνιστές. Ακολουθούν οι πάσχοντες από παθήσεις του αναπνευστικού (άσθμα 10%, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια 10% ) και καρδιαγγειακά νοσήματα (2,6%). Παράγοντας κινδύνου ήταν και οι αλλεργίες σε ποσοστό 2,6% .

Ημερίδα
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα για τη νέα γρίπη που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου. Ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου, ανέφερε ότι κάθε ασθενής που δεν παραμένει στο σπίτι του και δεν λαμβάνει μέτρα πρόληψης για τους υπολοίπους, μπορεί να κολλήσει μέχρι και 2.500 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από τις αρχές της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 56 περιστατικά πνευμονίας από τα οποία τα 50 έχουν ιαθεί πλήρως.

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χρειάσθηκε να εισαχθούν 14 ασθενείς, ενώ κατεγράφησαν 3 θάνατοι. Ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας που αναμένεται τον επόμενο μήνα, προβλέπεται να προσβληθεί το 20% του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 2,2 εκατ. πολίτες.

Από 675.720 μέχρι 1.126.200 άτομα θα χρειασθούν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 22.540 ασθενείς θα χρειασθούν νοσηλεία.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Διοικητή του E.K.EΠ.Y. κ. Π. Eυσταθίου σχετικά με την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε ΑΕΙ και TEI Αθηνών – Πειραιώς είχε χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, X. Kίττας. Στη συνάντηση, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία οργάνωσης ομάδων εθελοντών.