Κύμα συνταξιοδότησης νοσηλευτριών μετά τις 26 Μαρτίου

p>

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΘΕΜΑ: Κύμα συνταξιοδότησης νοσηλευτριών μετά τις 26 Μαρτίου

Το 70% του νοσηλευτικού προσωπικού των Δημόσιων Νοσοκομείων αποτελείται από γυναίκες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μητέρες. Σύμφωνα μάλιστα με την ανθρωπογεωγραφία του ΕΣΥ που παρουσιάσθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη στις 24-11-2005, ο μέσος όρος ηλικίας του νοσηλευτικού προσωπικού ήταν τότε 40 ετών, δηλαδή σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας του νοσηλευτικού προσωπικού είναι περίπου 44 ετών.

Στις 26 Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Μετά την απόφαση η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί είτε να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο είτε να μειώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ανδρών.

Αν μετά την καταδικαστική απόφαση η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, χιλιάδες νοσηλεύτριες θα προτιμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, παρά να εργασθούν για λίγα ευρώ παραπάνω, μία πενταετία περισσότερο.

Επειδή οι νοσηλευτές βρίσκονται ήδη στα όριά τους, δουλεύοντας μέρες και νύκτες κάτω από μεγάλη πίεση και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει να κάνει λιγότερες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού από τις συνταξιοδοτήσεις και από ότι φαίνεται αγνοεί ή δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της την αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 26 Μαρτίου 2009, ερωτάται ο κ. υπουργός:

Αν η κυβέρνηση έχει υπολογίσει το κύμα συνταξιοδότησης των νοσηλευτριών μετά την αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 26 Μαρτίου και τι θα πράξει για την εύρυθμη λειτουργία των Νοσοκομείων;

Ο ερωτών Βουλευτής

 Έκτορας Νασιώκας