Κυβέρνηση / Διαλύει τον ΕΟΠΥΥ και τον μετατρέπει σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαλύει και τον ΕΟΠΥΥ, μετατρέποντάς τον δημόσιο φορέα ασφάλισης σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Ο Θάνος Πλεύρης παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Έλεγχος ποιοτικών κριτηρίων, έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης», το οποίο προβλέπει τη «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για σχέδιο νόμου που ακυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Ασφαλιστικού Φορέα Υγείας  και τον μετατρέπει σε μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους, με γνώμονα το κέρδος και όχι την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα έχει διαρρεύσει η κυβέρνηση, το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα.

-Εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων σε όλους τους ιδιώτες παρόχους. Οι συνάψεις συμβάσεων και τα ποσά αποζημιώσεων θα καθορίζονται βάσει αυτών των κριτηρίων.

-Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών.

-Εντατικοποίηση ελέγχων όσον αφορά τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

-Αναθεώρηση κανόνων θετικής λίστας και κλειστών προϋπολογισμών της κατηγορίας φαρμάκων.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξνθός σε άρθρο του στην ΑΥΓΗ έχει θέσει μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων και συγκεκριμένα:

-Πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο, με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν συμβάλλεται με τους ασφαλισμένους (όπως οι ιδιωτικές εταιρείες), αλλά με τους παρόχους υπηρεσιών;

-Θα αλλάξουν οι συμβάσεις με γιατρούς – εργαστήρια – κλινικές και με ποια κριτήρια;

-Θα γίνουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί, οδηγώντας σε ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της ιδιωτικής αγοράς Υγείας;

-Θα αποζημιώνονται συγκεκριμένα «πακέτα» ελάχιστων παροχών και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το επιπλέον ασφάλιστρο που θα έχει καταβάλει ο πολίτης;

-Θα επιλεγεί το μοντέλο της σύμπραξης του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δηλαδή ένα mega-ΣΔΙΤ στην Υγεία;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει βάλει σε πλήρη εφαρμογή την ιδιωτικοποίηση του χώρου της Υγείας.