Κυβέρνηση: Μόνο γιατροί προκάλεσαν το σκάνδαλο Novartis!

Με καθυστέρηση 17 μηνών από τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), το ελληνικό δημόσιο κατέθεσε αγωγή κατά της Novartis αξιώνοντας αποζημίωση 214 εκατομμυρίων ευρώ μόνον για .. ηθική βλάβη.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι εμπλεκόμενοι του σκανδάλου Novartis ήταν μόνο γιατροί που χρηματίστηκαν, βγάζοντας εντελώς από το κάδρο τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ενώ ως γνωστόν βρίσκεται ήδη ως υπόλογος στη δικαιοσύνη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΝ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, παρά τη λαθροχειρία να αφαιρεθεί από έγγραφο του FBI το όνομά του, όπως και εκείνο του Γ. Πατούλη.

Είναι όμως δυνατόν να ευσταθεί η αγωγή της κυβέρνησης όταν επί τρία χρόνια ισχυρίζεται πως πρόκειται για σκευωρία;  Το εξωφρενικό είναι πως οι εισαγγελείς, στην έρευνα των οποίων θα βασιστεί η οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος της Novartis, κατηγορούνται για δήθεν σκευωρία και κατασκευή ενός σκανδάλου και προτείνεται η παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο.

Έμπειροι νομικοί επισημαίνουν πώς δεν είναι δυνατόν να ευσταθεί αποκλειστικά «ηθική βλάβη» του δημοσίου, όταν δεν εγείρεται απαίτηση υλικής βλάβης, ενώ το δημόσιο ζημιώθηκε με δισεκατομμύρια ευρώ από τις πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρείας που κατέβαλε στις ΗΠΑ αποζημίωση 315 εκατ. δολάρια.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στις ΗΠΑ δεν μιλά μόνο για χρηματισμούς γιατρών, αλλά και Ελλήνων αξιωματούχων, τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να παρουσιάσει ότι είναι οι γιατροί. Τώρα βέβαια από πότε οι γιατροί σε μια χώρα θεωρούνται ως «αξιωματούχοι» αυτό είναι κάτι που μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να απαντήσει. Εξάλλου στη δικαιοσύνη έχουν παραπεμφθεί μόνο δύο γιατροί, στους οποίους προφανώς ο Θάνος Πλεύρης καταλογίζει ολόκληρη τη ζημία των 214 εκατ ευρώ.

Ορθώς λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση πως η αγωγή που κατατέθηκε με τεράστια καθυστέρηση αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου και του άρον άρον κλεισίματος αυτής της εκκρεμότητας, υπό το βάρος των αποκαλύψεων που έρχονται και της πίεσης της ελληνικής κοινής γνώμης.