ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- νέο ΕΣΥ

Δύο εφημερίδες, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το ΒΗΜΑ, ασχολούνται στα Κυριακάτικα φύλλα τους με τους νομοθετικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

Φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση οι δύο εφημερίδες, προσπαθούν ν΄ αποφύγουν σημεία που θα δώσουν αφορμή αντιδράσεων από υγειονομικούς και πολιτικά κόμματα, ενώ προβάλλουν πτυχές που αναδεικνύουν το φιλολαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, όπως η ανακουφιστική φροντίδα ασθενών, η αναμονή στα ΤΕΠ και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς.

Αξιοπερίεργο είναι πως οι δύο εφημερίδες σε συντονισμό μεταξύ τους αναφέρουν πως η κυβέρνηση εμπνέεται για τις επικείμενες αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας από τη διαχείριση που κατόρθωσε στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν είναι παγκοίνως γνωστό πως πρόκειται για τον τομέα που απέτυχε παταγωδώς! Έθεσε το ΕΣΥ σ΄ ένα ιδιότυπο Lockdown, πραγματοποιήθηκαν 108.000 λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια Νοσοκομεία, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η υπερβάλλουσα θνητότητα κατά 8405 θανάτους (κλικ εδώ).

Κι ενώ η κυβέρνηση εγκατέλειψε ολοσχερώς το σχεδιασμό για στελέχωση και ενίσχυση των αυτόνομων ΤΕΠ των Νοσοκομείων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η ΝΔ σχεδιάζει εκ νέου τη λειτουργία των ΤΕΠ ως σωτήρια παρέμβαση!

Βεβαίως τίποτα δεν καταγράφεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για Τμήματα που καταρρέουν και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε συνολική κατάρρευση τα Νοσοκομεία, όπως τα υποστελεχωμένα Αναισθησιολογικά Τμήματα. Ούτε νύξη γίνεται για τα Νοσοκομεία νησιών που λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας, προσπαθώντας να στηρίξουν τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού. Ούτε λέξη για το εφημεριακό και το μισθολογικό των γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ.

Κι επειδή πολλές φορές οι σιωπές περιγράφουν καλύτερα τις προθέσεις, ακόμη και από τις μακροσκελέστερες περιγραφές, είναι ενδεικτικό πως στα δημοσιεύματα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων δεν υπάρχει ούτε μία φορά η αναφορά του αρκτικόλεξου ΣΔΙΤ..