Κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο»

Γιωργος Μπουρδαρας, Φωτεινη Καλλιρη, Πεννυ Μπουλουτζα

Νομοθετική παρέμβαση, στόχος της οποίας θα είναι η οριστική επίλυση του θέματος της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λοβέρδος. Οπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, το πρόβλημα είναι διαχρονικό και θα επανέρχεται γιατί έχει τις ρίζες του στη «θεσμική και διοικητική ακαταστασία», στον δυϊσμό ο οποίος διακρίνει την εποπτεία των εν λόγω νοσοκομείων από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, εκφράζοντας τη θέση πως θα πρέπει να ενταχθούν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας.

Η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε υπό το βάρος της «μερικής αναστολής» λειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών νοσοκομείων, λόγω της μείωσης και της καθυστέρησης της επιχορήγησής τους από τα αρμόδια υπουργεία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι τους τελευταίους δύο μήνες οι ειδικευόμενοι γιατροί και να μην υπάρχουν κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, αναλώσιμων υλικών και άλλων απαραίτητων για τη νοσηλεία των ασθενών προμηθειών.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γ. Πανάρετος, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, παρείχαν τη διαβεβαίωση ότι εντός της χθεσινής ημέρας επρόκειτο να εκταμιευθεί ποσό που θα αντιστοιχούσε στο ένα τέταρτο του προϋπολογισμού των δύο νοσοκομείων για το τρέχον έτος – παρά την απεργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στο μεταξύ, νέο σύστημα προσλήψεων σε νοσοκομεία και σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας καθιερώνει με απόφασή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης για το νοσηλευτικό προσωπικό και τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Κάθε χρόνο θα καταρτίζεται ετήσιος κυλιόμενος πίνακας, στον οποίο θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να καλύψουν θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων θα γίνεται σε δύο στάδια. Κάθε Οκτώβριο το ΑΣΕΠ θα καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στους τρεις διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν μέσα στη χρονιά. Μόνο όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή εξαρχής και εγγραφεί στον κυλιόμενο πίνακα θα μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις που θα προκηρύσσονται. Στον πρώτο πίνακα, που θα καταρτιστεί άμεσα, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν περίπου 15.000 υποψήφιοι (αποτυχόντες) για την κάλυψη θέσεων με βάση την προκήρυξη 7Κ/2009 του ΑΣΕΠ. Τους δίνεται έτσι μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουν περίπου 750 θέσεις μονίμων που αναμένεται να προκηρυχθούν τον Νοέμβριο.

Κατά το πρώτο στάδιο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στον κυλιόμενο πίνακα δικαιολογητικά (τίτλος σπουδών κ.ά.), ενώ με την προκήρυξη θα καθορίζονται τα κριτήρια κατάταξης, τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού ανά κλάδο, ο τρόπος κατάταξης των υποψηφίων, οι περιπτώσεις εντοπιότητας. Ο κυλιόμενος πίνακας θα ισχύει για έναν χρόνο. Κατά το δεύτερο στάδιο θα ανακοινώνονται ώς τρεις φορές τον χρόνο θέσεις προς πλήρωση και θα καλούνται οι υποψήφιοι, που έχουν ενταχθεί στον κυλιόμενο πίνακα, να δηλώσουν σε ποιες από τις θέσεις που προκηρύσσονται επιθυμούν να διοριστούν. Οι υποψήφιοι που θα μπαίνουν στον πίνακα θα εντάσσονται αυτόματα και στον επόμενο, εκτός κι αν έχουν αποκτήσει άλλους τίτλους σπουδών.

Eγκρίθηκαν 5.000 θέσεις

Στην έγκριση 5.000 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού μη ιατρικού προσωπικού έχει προχωρήσει φέτος η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το υπ. Υγείας, οι 2.000 θέσεις αφορούν νοσηλευτές, για να καλυφθούν κενά λόγω συνταξιοδότησης. Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη προωθηθεί στο ΑΣΕΠ για την έναρξη των διαγωνισμών. Επιπλέον, με πράξη υπουργικού συμβουλίου (12ος του 2010), έχουν εγκριθεί 3.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 2.800 για τις υπηρεσίες υγείας και οι υπόλοιπες για τις υπηρεσίες πρόνοιας.