Κυβερνητικές δεσμεύσεις στη Βουλή

Γιωργος Σ. Μπουρδαρας

Χρήματα αφενός για την κάλυψη του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, και αφετέρου για την εξόφληση κρατικών οφειλών προς τους φαρμακοποιούς, υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις χθες στη Βουλή της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και του κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου.

Η υπουργός Απασχόλησης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Φώτη Κουβέλη (ΣΥΡΙΖΑ) παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος ρευστότητας στο προαναφερθέν ταμείο: «Είμαστε σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών και η δέσμευσή μου είναι ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα του ταμείου», είπε η κ. Πάλλη-Πετραλιά. «Μιλάω» συνέχισε, «για τη ρευστότητα του ταμείου. Οσον αφορά την καταβολή του εφάπαξ, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο να γίνονται οι πράξεις εκείνες που αφορούν πράξεις του περασμένου Απριλίου». Από τη συζήτηση με τον κ. Κουβέλη, ωστόσο, αναδείχθηκε για ακόμα μία φορά μια άλλη, σοβαρή πτυχή του ζητήματος: «Το ταμείο έχει τη δυνατότητα να δίνει περίπου 11 χιλιάδες εφάπαξ τον χρόνο ή 800 τον μήνα. Μέχρι πρότινος, ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση ήταν της τάξεως των δύο έως τριών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε όντως μια μεγάλη αύξηση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 14.756 αιτήσεις», ανέφερε η υπουργός.

Την κατάσταση του ταμείου, σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης: «Προφανώς δεν έχει προκύψει από παρθενογένεση. Εκτός όλων των άλλων, αιτία αποτελεί και η καταλήστευση των αποθεματικών», είπε. Και πρόσθεσε πως σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει «υποβάλλονται μηνιαίως 1.000 έως 1.200 νέες αιτήσεις, ενώ η οικονομική δυνατότητα του ταμείου επιτρέπει την καταβολή έως 200 εφάπαξ».

Λίγο αργότερα, με αφορμή ερώτηση του κ. Απόστολου Κατσιφάρα (ΠΑΣΟΚ) για φαρμακοποιούς της Αχαΐας, ο υφυπουργός Υγείας μίλησε γενικότερα. «Γνωρίζουμε τι χρωστάμε. Γνωρίζουν και οι φαρμακοποιοί ότι ο καλύτερος πελάτης τους είναι το Δημόσιο. Οτι δεν έχουν χάσει ποτέ χρήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Κωνσταντόπουλος, αποδεχόμενος ταυτόχρονα την ύπαρξη καθυστέρησης στην εξόφληση των χρεών προς τους φαρμακοποιούς: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μια καθυστέρηση. Υπήρξαν, όμως, πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Και συμπλήρωσε: «Θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί έστω και με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν. 46 εκατομμύρια ευρώ θα φύγουν αμέσως για την κάλυψη των οφειλών που έχουμε τον Ιούνιο του 2008. Μέχρι στιγμής έχουμε στείλει το τρέχον έτος 377 εκατομμύρια ευρώ».