ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Υποκατάστατα ουσιών και εκτός ΟΚΑΝΑ

Σε ιδιώτες γιατρούς οι τοξικομανείς- Επιφυλάξεις κομμάτων, αντίθεση του ΚΚΕ

Bypass» στην ατελείωτη λίστα αναμονής των 4.500 και πλέον εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά στον ΟΚΑΝΑ επιχειρεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι προσεχώς θα χορηγούνται από ιδιωτικά ιατρεία υποκατάστατα των ουσιών, όπως η βουπρενορφίνη/ναλοξόνη.

Το ζήτημα απασχόλησε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε χθεσινή συνεδρίαση της οποίας ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση απεδέχθη εισήγηση του ΟΚΑΝΑ για την εφαρμογή του Προγράμματος Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ). Το υπουργείο κατέληξε στη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος της βουπρενορφίνης διότι έχει αποδειχθεί ότι έχει μικρή έως αμελητέα εμπορευσιμότητα στην παράνομη αγορά, ανέφερε ο υφυπουργός. Η χορήγησή του θα γίνεται χωρίς επιβάρυνση των ασθενών από το ΕΣΥ.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι ασθενείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ενταχθεί για ένα εξάμηνο σε μονάδα του προγράμματος υποκατάστασης, ενώ οι ιδιώτες γιατροί που θα αναλάβουν τη θεραπεία θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Οι ανακοινώσεις του υφυπουργού έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ, το οποίο εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του. Να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες στην αξιολόγηση τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών και των φαρμακοποιών προκειμένου να τηρηθεί η δεοντολογία, επεσήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, όπως και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής, κυρία Μένη Μαλλιώρη, η οποία τόνισε την ανάγκη να μην ισχύσει σε αυτό το πρόγραμμα η «λογική του ρουσφετιού» που υπάρχει ήδη στις λίστες για τα προγράμματα θεραπείας με μεθαδόνη.