“Λαϊκό”: Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων!

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών του Λαϊκού Νοσοκομείου φιλοξένησε ράντζο στον διάδρομο.

Η αύξηση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού και ήπατος κατά τον τελευταίο χρόνο είναι η καλή όψη του νομίσματος.

Η ανεπάρκεια υποδομών για την αξιοπρεπή νοσηλεία των μεταμοσχευμένων από την άλλη, αμαυρώνει το παραπάνω σημαντικό αυτό επίτευγμα …

Με επιστολή της προς τη Διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου, η αν. Καθηγήτρια Νεφρολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Νεφρού, Σμαράγδη Μαρινάκη, επισημαίνει το σοβαρό χωροταξικό πρόβλημα που υπάρχει στην κλινική δυναμικότητας 30 κλινών, (φιλοξενεί μεταμοσχευμένους νεφρού και ήπατος), μετά την ραγδαία αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Ζητά μάλιστα από τη Διοίκηση του νοσοκομείου ανακατανομή κλινών, αναφέροντας πως στις 10/04/24, αναγκάστηκαν να αναπτύξουν επικουρική κλίνη (ράντζο) στον διάδρομο, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Ως λύση, η Διευθύντρια προτείνει να επιστραφούν και πάλι στη χρήση της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Νεφροπαθών, οι 4 κλίνες που έχουν παραχωρηθεί από το 2013 για την μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά από μεταμόσχευση Ήπατος.

“Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να παραχωρηθεί στις μεταμοσχεύσεις ήπατος άλλος χώρος του Νοσοκομείου, εκτός της ΜΜΝ και να γίνει ανάκληση απόφασης του 2013 και τα κρεβάτια της ΜΜΝ να διατίθενται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους νεφροπαθείς και τους ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού”, όπως επισημαίνει.

Διευθύντρια Κλινικής μεταμοσχεύσεων νεφρού: “Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια χρειάστηκε να τοποθετηθεί ράντζο”

Από την πλευρά της Διευθύντρια της Κλινικής κα. Μαρινάκη, υποστηρίζει πως στις 30 κλίνες της κλινικής νοσηλεύονται ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού, μη μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και άτομα με μεταμόσχευση νεφρού που χρήζουν νοσηλείας για παθολογικά προβλήματα.

Η κατάσταση στην κλινική είναι ασφυκτική, όπως περιγράφει η ίδια.

«Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού (ΜΜΜ) διενεργείται το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της χώρας άνω των 70 ετησίως, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες. Με τη συντονισμένη προσπάθεια πολλών φορέων και τη στήριξη του Υπουργείου, υπάρχει μία συνεχής αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας, ειδικά την τελευταία τριετία, με κορύφωση το 2023, όπου στο Κέντρο μας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού, γεγονός το οποίο, από μία οπτική αποτελεί βέβαια θετικό ρεκόρ», υπογραμμίζει η Διευθύντρια.

Η ίδια αναφέρει, ωστόσο, ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της κλινικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των νεφροπαθών, «αδυνατούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε».