ΛΑΡΙΣΑ- «Αδιέξοδο» με το Πανεπιστημιακό

 

«Επικοινωνιακή τούμπα» χαρακτήρισαν οι γιατροί την πρωτοβουλία της 5ης ΥΠΕ για την επιτροπή εφημεριών

 

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αντιδρούν οι γιατροί τού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, χαρακτηρίζοντας «προσπάθεια εμπλοκής και όχι απεμπλοκής» αλλά και «επικοινωνιακή τούμπα» την απόφαση της 5ης ΥΠΕ να συγκροτήσει επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα των εφημεριών.

Χθες οι γιατροί, προχώρησαν τελικά εκ νέου σε «κλείσιμο» του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, κάνοντας δεκτά μόνο τα επείγοντα περιστατικά, κινητοποίηση που θα επαναλάβουν και την ερχόμενη εβδομάδα, την πρώτη ημέρα της γενικής εφημερίας του ΠΝΛ. Η απόφαση θα ληφθεί στη γενική συνέλευση των γιατρών τη Δευτέρα το πρωί, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πλέον η ένταση των κινητοποιήσεων με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για τους ασθενείς, όταν επίσης είναι γνωστό πως σήμερα το νοσοκομείο δεν διαθέτει εγκεκριμένο πρόγραμμα εφημεριών για τον τρέχοντα μήνα, δεν υπάρχει δηλαδή λίστα εφημερευόντων ιατρών.

Ελπίδα για την εκτόνωση της κρίσης φαίνεται να αποτελεί η έλευση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου στη Λάρισα (όπως ανακοινώθηκε προχθές βράδυ από την 5η ΥΠΕ) στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να επισκεφθεί το ΠΝΛ προκειμένου να συζητήσει τα αιτήματα των γιατρών. Οι γιατροί πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους αφού ούτε και χθες κατατέθηκαν οι πιστώσεις για δεδουλευμένες εφημερίες που τους οφείλονται για τους προηγούμενους μήνες, ενώ στο κενό έπεσε η πρωτοβουλία της 5ης ΥΠΕ για συγκρότηση επιτροπής. Οι γιατροί του ΠΝΛ διατυπώνουν επίσης έντονες ενστάσεις για την πρωτοβουλία αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «επικοινωνιακή τούμπα», υπενθυμίζουν ότι πρώτοι ζήτησαν διάλογο, τονίζοντας ακόμη ότι το πρόβλημα των εφημεριών δεν είναι θέμα των δυο νοσοκομείων της Λάρισας, αλλά απαιτείται συνολικότερος εξορθολογισμός.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Όπως σημειώνεται στη χθεσινή ανακοίνωση του συλλόγου των γιατρών του ΠΝΛ «η κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δυστυχώς συνεχίζεται. Διαισθανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, προσπαθήσαμε να δώσουμε διέξοδο δηλώνοντας πρόθυμοι να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι την 1η-06-2010 σε περίπτωση που το Υπουργείο δεσμευτεί σε δημόσιο διάλογο για την αναδιάρθρωση του Προγράμματος του Νοσοκομείου. Χωρίς κόκκινες γραμμές και όρους από την πλευρά μας.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι το θέμα των εφημεριών μπορεί να λυθεί μονό στη βάση της συνολικής αναδιάρθρωσης του αναποτελεσματικού συστήματος εφημεριών. Σε καμιά περίπτωση δεν επιχειρούμε να μετατρέψουμε τον αγώνα μας σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της πόλης. Δεν θέλουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη κανενός. Με τους συναδέλφους του Νομαρχιακού και των Κέντρων Υγείας έχουμε κοινά προβλήματα και αγωνίες. Διεκδικούμε παράλληλα βιώσιμα προγράμματα εφημεριών για όλους. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα εκτός ίσως από τον αγώνα μας. Με την ανακοίνωσή της η ΥΠΕ αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι τα πολιτικά αντανακλαστικά του υπουργείου είναι κατώτερα των περιστάσεων. Με επικοινωνιακές τούμπες τα προβλήματα δεν λύνονται, βαθαίνουν. Καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας διαρκώς οξύνεται , είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε πως οι ευθύνες, από εδώ και πέρα, είναι όλες δικές τους» καταλήγουν οι γιατροί του ΠΝΛ.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, αργά προχθές το βράδυ, ανακοίνωσε την άμεση συγκρότηση τριμελούς ομάδας εργασίας (αποτελούμενη από τον υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιο Τσάτσο, τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΝΛ Γεώργιο Κουκούλη και τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ Κωνσταντίνο Καραμήτσο), η οποία θα έχει ως αντικείμενο την «καταγραφή και ανάλυση των σχετικών παραμέτρων των ιατρικών εφημεριών στις Μονάδες Υγείας της πόλης μας, προτείνοντας την αναδιάρθρωση του εφημεριακού προτύπου» με τη δέσμευση να καταθέσει προτάσεις, μέχρι τις 15 Μαΐου 2010.

Η 5η ΥΠΕ ανακοίνωσε επίσης την έλευση του κ. Πολύζου, κάτι που πιθανόν να γίνει και μεθαύριο Δευτέρα με συνδυασμό με την ανακοινωθείσα ορκωμοσία και άλλων διοικητών νοσοκομείων αρμοδιότητας της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ