Λάρισα: Ευρεία σύσκεψη για τις προωθούμενες αλλαγές στην υγεία στους νομούς της Θεσσαλίας

    «Οι προωθούμενες αλλαγές στην υγεία στη Θεσσαλία δεν είναι αποδεκτές στην πλειονότητά τους, δεν βρίσκουν κανέναν από εκείνους που συνεισφέρουν στον τομέα της υγείας σύμφωνο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα η αιρετή Περιφέρεια για το συγκεκριμένο θέμα, με τη συμμετοχή όλων των υγειονομικών φορέων. Ενώ δήλωσε, ότι η αιρετή Περιφέρεια προτίθεται να συγκεντρώσει τις θέσεις όλων των φορέων για το ζήτημα και ο ίδιος να τις επιδώσει στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

    Η σύσκεψη συγκλήθηκε στον απόηχο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Α. Λοβέρδο, στο πλαίσιο της οποίας κατατέθηκαν προτάσεις από την Επιτροπή Υγείας για την υγεία στη Θεσσαλία και εν όψει του γεγονότος ότι μέχρι τις 31 Μαΐου, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

    Μεταξύ άλλων, στις προτάσεις της Επιτροπής Υγείας περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε υπερ-νοσοκομείο για την Κεντρική Ελλάδα, ενώ μελετώνται σενάρια έμμεσης υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Εκδοχή, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις και των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ενώ, πάντα σύμφωνα με την αρχική πρόταση, τα νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας οδηγούνται ουσιαστικά σε συγχώνευση με το νοσοκομείο του Βόλου να μένει ως έχει.

    Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, κατά τη σημερινή σύσκεψη οι υγειονομικοί φορείς της Θεσσαλίας κατέθεσαν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, ενώ ο περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι «αν και στο δημόσιο διάλογο κυριαρχούν τα θέματα των συνενώσεων ή καταργήσεων κλινικών και άλλων τμημάτων, κατά την άποψη της αιρετής Περιφέρειας ο διάλογος δεν πρέπει να έχει αμυντική διάσταση, δηλαδή τι δεν πρέπει να κλείσει, αλλά και επιθετική, τι χρειάζεται η Θεσσαλία, πώς να εξυπηρετούνται με αξιοπρέπεια οι Θεσσαλοί. Και η Θεσσαλία -τόνισε με έμφαση- χρειάζεται:

    -Ανάπτυξη όλων των κρεβατιών ΜΕΘ, ΜΕΘ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΦ (ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ) κι όχι να περιφέρονται οι Θεσσαλοί ανά την Ελλάδα, ώρες μέσα στα ασθενοφόρα, ώσπου να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.

    -Αξιοποίηση όλων των χειρουργικών τραπεζιών, ώστε να απορροφηθούν οι λίστες αναμονής με όλες τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται.

    -Εκσυγχρονισμός των υποδομών αντιμετώπισης του τραύματος.

    -Έμφαση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τόσο στη διάγνωση όσο και την θεραπεία.

    -Καταγραφή και έμφαση στα χρόνια νοσήματα, όπως είναι ο διαβήτης, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

    Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε την κεντρική θέση της αιρετής Περιφέρειας ότι “το κοινωνικό κράτος και ιδίως η υγεία δεν μπορεί να τίθεται στην κλίνη του Προκρούστη μόνο και μόνο για να βγουν τα νούμερα και να περάσει ο έλεγχος της τρόικας”.