Λάρισα – Ξεμένουν από υγειονομικό υλικό τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

    Να ξεμείνουν από υγειονομικό υλικό απειλούνται άμεσα τα νοσοκομεία που υπάγονται στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας, εφόσον, τις επόμενες ημέρες η Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας δεν αντιδράσει έγκαιρα ικανοποιώντας άμεσα τα αιτήματα των νοσοκομείων για κάλυψη των αναγκών σε ανταλλακτικά και υγειονομικό υλικό, για τα οποία δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένας διαγωνισμός.

    Προ τριών ημερών έληξε η ισχύς του ΦΕΚ που όριζε το πλαφόν στις τιμές των υλικών και, από την 1η Ιουλίου, τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας επεσήμαναν το πρόβλημα στην διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να απευθύνει άμεσα, ερώτημα στον υπουργό υγείας, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που τα νοσοκομεία θα προμηθευτούν τα υλικά.

    Συγκεκριμένα το περασμένο καλοκαίρι ψηφίστηκε νόμος του υπουργείου Υγείας που θα υλοποιεί κεντρικά το σύνολο των χιλιάδων διαγωνισμών σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς που ήθελε τα νοσοκομεία να προκηρύσσουν μόνα τους διαγωνισμούς, για υλικά ή εξοπλισμό (μέχρι το ποσό των 35.000 ευρώ) ενώ για ποσά άνω των 234.000 ευρώ η προκήρυξη γινόταν απευθείας από το υπουργείο. Σκοπός τους υπουργείου με την απόφασή του αυτή, ήταν να σπάσει τα “κυκλώματα των προμηθειών” και όλοι οι διαγωνισμοί να εκτελούνται από το ίδιο το υπουργείο προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

    Πρόσφατα, τα νοσοκομεία έλαβαν εγκύκλιο από του υπουργείο Υγείας με την οποία καλούνταν να λειτουργήσουν σύμφωνα με το νέο καθεστώς, υποβάλλοντας το σύνολο των αιτημάτων τους στην Επιτροπή Προμηθειών. ¨Όμως το συγκεντρωτικό του συστήματος, τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του τουλάχιστον, δείχνει έλλειψη ευελιξίας με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να κινδυνεύουν να μείνουν από υλικά.