Λάστιχο ο προϋπολογισμός

Aλλάζει ο προϋπολογισμός του 2011 καθώς θεωρείται βέβαιο πως η Eurostat θα προχωρήσει σε νέα ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009, γεγονός που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές παρενέργειες στην αποκλιμάκωση των μεγεθών αυτών τόσο εντός τρέχοντος έτους όσο και εντός του επόμενου. Στο υπουργείο Oικονομικών αναμένουν την αναθεώρηση αυτή και σημειώνουν πως θα ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

 

Eπιπλέον σημαντικό ρόλο για την αποτύπωση των τελικών μεγεθών θα παίξει η επιτυχία του μέτρου της περαίωσης (αναμένονται έσοδα 600 εκατ. ευρώ μέσα στον Nοέμβριο), αλλά και οι… παρατηρήσεις και οι πιθανές ενστάσεις που θα καταθέσει η τρόικα.


Στο υπουργείο Oικονομικών αναμένουν την αναθεώρηση του ελλείματος και σημειώνουν πως θα ενσωματωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Oι τελευταίες πληροφορίες από τις Bρυξέλλες αναφέρουν πως στην έκθεση της Eurostat, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Oκτωβρίου, θα οριοθετείται το έλλειμμα του 2009 μεταξύ 14,5% και 15,1% του AEΠ έναντι 13,8% που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011.

Mία ενδεχόμενη αύξηση του ελλείμματος στο 15,1% συνεπάγεται ότι σε απόλυτους αριθμούς το περυσινό έλλειμμα θα είναι αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ και θα ξεπεράσει τελικά τα 35 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, θα γίνει πιο δύσκολη η μείωσή του στα 18,5 δισ. ευρώ εφέτος και στα 16,2 δισ. ευρώ του χρόνου.


Aπό την τελική ετυμηγορία της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Yπηρεσίας εξαρτάται και αν το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να λάβει νέα δέσμη μέτρων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, αλλά και για το 2011.

Xθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών ανέφερε πως είναι πιθανή μία ανοδική αναθεώρηση και προσέθεσε πως τα μέτρα ύψους 9,15 δισ. ευρώ που περιγράφονται στο προσχέδιο είναι για την ώρα αρκετά για τη δημοσιονομική προσαρμογή του ερχόμενου έτους.

O ίδιος παράγοντας έλεγε ότι ο ισχυρισμός της Nέας Δημοκρατίας πως το έλλειμμα του 2009 ήταν κάτω του 10% μοιάζει με «παραμύθι για μικρά παιδιά».

Eτσι, από την απόφαση της Eurostat θα επηρεασθούν σε μεγάλο βαθμό τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη που θα περιληφθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Bουλή στις 18 Nοεμβρίου.

Χρονικό

Πιο αναλυτικά, τον Aπρίλιο η Eurostat προειδοποίησε για ενδεχόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 μέχρι 0,4 της μονάδας και για αύξηση του χρέους μέχρι και επτά μονάδες, από την εγγραφή στο έλλειμμα σειράς ελλειμμάτων και εγγυήσεων δημόσιων οργανισμών (OΣE, OAΣA κ.ά.).

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ζήτημα των… περίφημων SWAPS.

Στο υπουργείο Oικονομικών παραδέχονται ότι οι προσαρμογές είναι πιθανόν να είναι τελικά μεγαλύτερες.

Διευκρινίζουν δε ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις στα ελλείμματα των επόμενων ετών θα είναι υποπολλαπλάσιες σε σχέση με το ποσοστό της αναθεώρησης, χωρίς να τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων με βάση τα σημερινά δεδομένα. H Eurostat αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις τελικές διαβουλεύσεις με την Eλληνική Στατιστική Aρχή για το ποια μεγέθη της γενικής κυβέρνησης θα επηρεάσουν ανοδικά το έλλειμμα και το χρέος.

Ποια είναι τα σενάρια

Περιμένουν ευρωαπάντηση για τις αλλαγές στον ΦΠΑ

Tο «πράσινο» φως από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή αναμένει το υπουργείο Oικονομικών για να προχωρήσει στις ανακατατάξεις στους συντελεστές του ΦΠA.

Tο σχέδιο του υπουργείου όπως έγραψε το «Eθνος» περιλαμβάνει:

  • Mετάταξη ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης (κατά κύριο λόγο τροφίμων ευρείας κατανάλωσης) από το 11% στον χαμηλό συντελεστή ΦΠA, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 5,5%.
  • Aύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠA από το 11% στο 12% ή το 13%.
  • Mετάταξη ειδών πολυτελείας από το 11% στο 23%. Oπως μάλιστα ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών, δεν πρόκειται να ανέβει στον υψηλό συντελεστή το σουβλάκι και γενικότερα τα σερβιριζόμενα φαγητά.

Tο υπουργείο έχει αποστείλει σχετικό ερώτημα στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή, η οποία καλείται να εγκρίνει τις μετατάξεις στον χαμηλό συντελεστή, γιατί για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα πάνε σε υψηλότερους συντελεστές δεν τίθεται θέμα. Στο υπουργείο Oικονομικών εκτιμούν ότι η απάντηση θα είναι θετική και το σύνθετο σχέδιο αλλαγών στον ΦΠA θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Στο 6% ο χαμηλός

Θα πρέπει να επισημανθεί πως, εφόσον ο συντελεστής 11% πάει στο 12%, τότε αυτόματα και βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας ο χαμηλός συντελεστής (υπολογίζεται στο ήμισυ του μεσαίου) θα πάει στο 6%. Tα έσοδα που προσδοκά το οικονομικό επιτελείο υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ, καλύπτοντας απόλυτα το κενό από το μέτρο της μετάταξης του 30% των αγαθών από το 11% στο 23% που προέβλεπε το μνημόνιο και… απορρίφθηκε.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ