Λάθη γιατρών… καθημερινά

Λοιμώξεις, σφάλματα με τα φάρμακα, χειρουργικά λάθη ή κακή διάγνωση αποτελούν στοιχεία καθημερινότητας στα νοσοκομεία. Αναγκαία η καταγραφή τους

Στοιχείο της καθημερινότητας είναι στα νοσοκομεία τα ιατρικά λάθη. Το 8% έως 12% των ασθενών που εισάγονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, προσβάλλονται από ανεπιθύμητα συμβάματα, όπως λοιμώξεις, σφάλματα στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, χειρουργικά λάθη ή κακή διάγνωση. Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής χορηγήθηκε λάθος ομάδα αίματος σε ασθενή, ο οποίος έπαθε νεφρική ανεπάρκεια.

Τα περισσότερα από τα λάθη «κρύβονται κάτω από το χαλί», υπό τον φόβο της ενοχοποίησης του προσωπικού. Τμήματα «υψηλού κινδύνου» είναι τα αναισθησιολογικά, τα χειρουργικά, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, τα μαιευτικά και οι μονάδες αιμοδοσίας. Η αναγνώριση των λαθών και η καταγραφή τους, χωρίς ενοχοποίηση όσων τα προκαλούν, μπορεί να οδηγήσει στη μείωσή τους έως κατά 40%.

Τα παραπάνω ανέφεραν, χθες, η πρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μάνατζμεντ Νοσοκομείων κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου και ο πρόεδρος του επιστημονικού του συμβουλίου κ. Χρήστος Μπουρσανίδης, με αφορμή επιστημονική διημερίδα, με θέμα «Βελτίωση ποιότητας και διαχείριση κινδύνου στα νοσοκομεία», η οποία πραγματοποιείται στις 21 και 22 Μαϊου στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου τόνισαν ότι λάθη συμβαίνουν σε όλα τα νοσοκομεία του κόσμου και δεν είναι σωστό να αναφέρονται με τον όρο «ιατρικά σφάλματα». Οφείλονται -είπαν- και σε λάθη του νοσηλευτικού προσωπικού, ανεπάρκειες του εξοπλισμού, τεχνικά προβλήματα και σε εσωτερικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ελληνικά νοσοκομεία πρέπει να αποκτήσουν την κουλτούρα ασφάλειας του ασθενούς, εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους πρακτικές εντοπισμού και αντιμετώπισης των λαθών. Μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, έδειξαν ότι κάθε ευρώ που δαπανάται για τον σκοπό αυτό, αποδίδει 23. Η απόδοση αφορά λιγότερα χρήματα σε επιπρόσθετες θεραπείες και κόστη από δικαστικές αποφάσεις.

Αναφερόμενοι στις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, σημείωσαν ότι η χρόνια κόπωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία συσχετίζεται πάντα με λάθη. Μελέτες που έγιναν σε διεθνή κέντρα, έδειξαν ότι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για να συμβεί ένα σφάλμα είναι ο ανθρώπινος, με δεύτερο σε σημασία τις οργανωτικές διαδικασίες που ισχύουν στο νοσοκομείο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ