Λάθος διάγνωση; Πληρώστε 410.000 €!

Απόφαση σταθμός από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο για την οικογένεια του 23χρονου Χρήστου Φωτακόπουλου , από την Πάτρα , που έχασε τη ζωή του στις 5 Ιουνίου του 2001 . Το δικαστήριο έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι η οικογένεια θα πρέπει να αποζημιωθεί με το ποσό των 410 . 000 ευρώ , ως ψυχική οδύνη για το θάνατο του άτυχου 23χρονου .

Εκείνο που απομένει είναι η εκδίκαση της υπόθεσης και στο Διοικητικό Εφετείο , το οποίο και θα αποφασίσει για το τελικό ποσό της αποζημίωσης .

Στην περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει σημαντική μείωση του αρχικού ποσού που καθόρισε το δικαστήριο , θα πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που εκδικάζεται σε οικογένεια εξαιτίας ιατρικής αμέλειας .

Το δικαστήριο αναγνώρισε υπαιτιότητα στους τρεις γιατρούς , έναν νευροχειρουργό , έναν επιμελητή και έναν ειδικευόμενο .

Ο νεαρός είχε εισαχθεί στον « Αγιο Ανδρέα » στις 3 τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου του 2001 , μετά από πτώση από το μηχανάκι του που είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση . Το μάτι του με δυσκολία το άνοιγε και είχε υποστεί κάταγμα στο χέρι . Σύμφωνα με το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε , οι γιατροί που τον είχαν εξετάσει , θεώρησαν ότι η εικόνα που εμφάνιζε ο νεαρός οφειλόταν στην χρήση αλκοόλ και χασίς , με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και να ακολουθήσουν λάθος θεραπεία .

Η αλήθεια ήταν ότι ο 23χρονος είχε υποστεί υποσκληρίδιο αιμάτωμα εξαιτίας της πτώσης του με το μηχανάκι , το οποίο όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε . Ξαφνικά , μετά από πολύωρη αναμονή στο νοσοκομείο , άρχισε να εμφανίζει ακράτεια ούρων και να έχει και σπασμούς . Του χορηγήθηκαν ηρεμιστικά επειδή θεωρήθηκε ότι τα συμπτώματα αυτά οφείλονταν σε στερητικό σύνδρομο . Μετά από δεκαοκτώ ώρες παραμονής του στο νοσοκομείο , ο νεαρός πέθανε , πρακτικά αβοήθητος …

[ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ]

Ι. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ενθαρρυντική η απόφαση των τριών δικαστών

Από την πλευρά του ο συνήγορος της οικογένειας Ιωάννης Παπαναστασόπουλος δήλωσε :

« Είναι ενθαρρυντικό και δημιουργεί προοπτικές στην κοινωνία μας το γεγονός ότι τρεις δικαστές απεφάνθησαν ότι η ψυχική οδυνη που ένοιωσαν οι γονείς για τον εντελώς αδικαιολόγητο θάνατο του 23χρονου παιδιού τους εξαιτίας εγκληματικών λαθών γιατρών του νοσοκομείου « Αγιος Ανδρέας » οδήγησε σε μια αποζημίωση πρωτοφανή για τα μέχρι τώρα δεδομένα . Αυτή είναι μια δικαίωση κυρίως ηθική για την πλευρά της οικογένειας την οποία εκπροσωπώ και πιστεύω ότι εκπέμπεται ένα μήνυμα ώστε να τιμούμε τους συνεπείς , ευσυνείδητους και εργατικούς γιατρούς , αυτούς που τιμούν τον όρκο του « Ιπποκράτη », αλλά να μη διστάζουμε όταν διαπιστώνουμε εγκληματικές αμέλειες και παραλείψεις εκ μέρους τους να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη ».

Κατά το συνήγορο τα χρήματα της τελικής αποζημίωσης καλείται να πληρώσει το Νοσοκομείο , ως νομικό πρόσωπο , « ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα διά αναγωγής να ζητήσει τα χρήματα από τους υπαίτιους γιατρούς ».