Λάθος η συλλήβδην χρήση φαρμάκων»

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από όλες τις ιατρικές ειδικότητες- από παθολόγους έως και καρδιολόγους- αποτελεί το νούμερο «ένα» πρόβλημα στη χώρα μας, αφού ευνοεί την κατάχρηση των «χαπιών της ευτυχίας».
«Η συλλήβδην χρήση φαρμάκων είναι τεράστιο λάθος. Είναι γεγονός πως μπορεί κανείς να αγοράσει τέτοιου είδους χάπια χωρίς καν συνταγή γιατρού. Αυτό που πρέπει πάντα να έχει κατά νου ο κόσμος, είναι πως δεν κάνουν όλα τα χάπια για όλους.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να λάβει ο ασθενής το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό. Και αυτό γιατί κάθε περίπτωση είναι μοναδική, όπως και κάθε άνθρωπος», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μαρίνα Οικονόμου, επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής, επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος κατά του Στίγματος των Ψυχικών Διαταραχών.

Συνταγογράφηση από μη ειδικούς!

Αρκετοί ωστόσο είναι οι ψυχίατροι που επιμένουν πως γι΄ αυτό ευθύνονται οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς αυτές έχουν «λανσάρει» τα αντικαταθλιπτικά σε μη ψυχιατρικές ειδικότητες.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Λίζα Βάρβογλη. «Συχνά μάς επισκέπτονται ασθενείς που παρουσιάζουν μεταξύ άλλων και βαριά σωματικά συμπτώματα. Για να καταπολεμηθούν αυτά και για να αισθανθούν καλύτερα χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή.
Κάθε άλλο όμως παρά σπάνια, οι πελάτες μας που βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή μας δηλώνουν πως νιώθουν μια πλασματική ηρεμία-δηλαδή εξηγούν πως βασανίζονται από τις ίδιες σκέψεις, αλλά νιώθουν απάθεια. Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνουν οι ψυχολόγοι, γιατί έχει σημασία να μάθουν να μην κατακλύζονται απο “μαύρες” σκέψεις».