Λαθραία εμπορία φαρμάκων

Διεθνές κύκλωμα λαθραίας εμπορίας φαρμάκων στο οποίο εμπλέκονται γιατροί, φαρμακοποιοί και φαρμακαποθήκες εξάρθρωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και συναρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι ελεγκτικές αρχές αξιοποιώντας καταγγελία που είχε υποβληθεί για το παράνομο εμπόριο φαρμάκων εντόπισαν μία Νορβηγίδα η οποία μέσω του διαδικτύου αγόραζε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων (ισχυρά αναλγητικά – διεγερτικά- αντικαρκινικά) σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία μεταπουλούσε σε χώρες της Ε.Ε., εισπράττοντας τη διαφορά τιμής.

Η Νορβηγίδα η οποία ήταν εκπρόσωπος off shore εταιρείας με έδρα την Κύπρο, αγόραζε τα φάρμακα μέσω του Internet και τα έστελνε σε μικρά πακέτα κυρίως στην αγορά της Νορβηγίας. Η αποστολή των φαρμάκων γινόταν μέσω των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier και με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια φάρμακα χρειάζονταν συνταγή ιατρού. Οι γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα έδιναν τις συνταγές έναντι σχετικής αμοιβής. Σε άλλες περιπτώσεις η Νορβηγίδα εκπρόσωπος χρησιμοποιούσε φαρμακεία και φαρμακοποθήκες για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων πάντα μέσω του διαδικτύου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ειδικών η παράνομη αυτή δραστηριότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει και τεχνικές ελλείψεις στην αγορά με δεδομένο ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο 10μηνο διακινήθηκαν περίπου 7.000 κουτιά.